Zoran Gojković, Darija Kisić Tepavčević, krizni štab, sednica, konferencija, izjave
Zoran Gojković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Krizni štab je na današnjoj sednici odlučio da, ukoliko brojke za vikend budu dobre, od ponedeljka počnu sa radom ugositeljski objekti sa baštama. Konačnu odluku će saopštiti u nedelju, nakon preseka stanja tokom vikenda. Broj ljudi koji će moći da borave u baštama još uvek nije preciziran. Druga doneta mera je da od ponedeljka radno vreme svih objekata bude do 22 sata. Ukoliko brojke nastave da rastu, mere neće biti na snazi od ponedeljka.

„Predlog Kriznog štaba je da, ukoliko nam brojke za vikend budu dobre, od ponedeljka se omogući rad ugostiteljskim objektima koji imaju mogućnost rada na otvorenom, dakle koji imaju bašte“, istakao je Gojković.

Kako je naveo, Vladi Srbije će biti predloženo da se radno vreme uslužnih delatnosti, prehrambenih prodavnica i teretana produži do 22h.

Tržni centri za sada ostaju zatvoreni, a Gojković je rekao da se traži rešenje za njihov rad. Očekuje se da i ta odluka bude saopštena u ponedeljak.

Ana Brnabić
Ana Brnabić. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„O tržnim centrima ćemo razgovarati tokom vikenda i poćetkom sledeće nedelje i probaćemo da pronađemo rešenje za njih“.

Škole ostaju zavorene, đaci će pohađati nastavu onlajn i nema indikacija da će se ova odluka promeniti u skorije vreme.

„Što se tiče nastave u školama, do daljnjeg đaci ostaju na online nastavi jer do sada nema uslova da se oni vrate u školske klupe“, kazao je Gojković.

POGLEDAJTE JOŠ:

Da li će nove mere biti zvanično usvojene u ponedeljak, zavisi od broja novozaraženih tokom vikenda. Krizni štab će u nedelju uporediti statistiku sa prethodnim vikendima, nakon čega će saopštiti da li ugostiteljski objekti na otvorenom mogu da krenu sa radom.

„Ukoliko ukupan broj zaraženih nastavi da raste, može doći do toga da kafići ne otvore bašte. To je sve u korelaciji sa brojem zaraženih. Ukoliko se dogodi neuobičajeno povećanje broja zaraženih koje nije karakteristično za prethodne vikende, onda će se ova odluka suspendovati. Zato vas molimo da se svi vakcinišete, jer je to jedini način adekvatne borbe protiv virusa korona – istakao je Gojković.

Predrag Kon
Predrag Kon Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kada je reč o putovanjima, članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da za putovanja važe iste mere kojih se već pridržavamo. Ukoliko putujemo, potrebno je nositi masku, držati distancu i voditi računa o higijeni.

„Vakcinacija je proces koji će putovanja znatno olakšati“, rekla je Kisić Tepavčević i pozvala građane da se vakcinišu, jer je to adekvatna borba protiv koronavirusa. „Motiv ne smeju biti samo putovanja“, naglasila je Kisić Tepavčević.

Na pitanje o buvljacima na otvorenom, gde postoji velika koncentracija ljudi, doktori su rekli da je nemoguće da inspektori kontrolišu sve.

Mijomir Pelemiš
Mijomir Pelemiš Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Apelujem na sve, ukoliko odu na takvo mesto, čine nažao sebi i okolini. Inspektori rade svoj posao, ali ne možemo imati inspektora za svakog od nas“, navela je ministarka Kisić.

Nova sednica Kriznog štaba počela je danas oko 16 časova, a kako je ranije najavila premijerka Ana Brnabić, na njoj će se razmatrati eventualno popuštanje mera.

Ranije danas premijerka je kazala da se postoji stagnacija, čak i blagi pad novozaraženih u Beogradu, gde je i najviše vakcinisanih građana.  Sednici, između ostalih, prisustvuju premijerka Ana Brnabić, epidemiolog Predrag Kon, infektolog Mijomir Plemiš, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Goran Vesić
Goran Vesić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Saopšteno je da je i dalje broj hospitalizovanih veliki i da je zdravstveni sistem opterećen. Više od 700.000 punoletnih građana je potpuno imunizovan, oni sustekli imunitet nakon druge doze.

Večeras u Srbiju stiže prvi kontigent vakcina iz programa Kovaks. Očekuje se isporuke 56.000 doza AstraZeneke.

Najavljeno je da se u ponedeljak očekuje 500.000 doza Sinofarm vakcine.

U poslednja 24 sata u Srbiji je evidentirano još 4.826 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 39 osoba. Tesitirano je 16.910, a na respiratorima je 299 pacijent.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare