Fejsbuk dr Šeklera je kao alternativni Krizni štab

Društvo 01. apr. 202107:42 > 08:26
Podeli:
Milanko Šekler
Foto: Facebook/Doktor Milanko Sekler o Korona virusu

Dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, pokrenuo je na Fejsbuku stranicu pod nazivom Doktor Milanko Šekler o koronavirusu.

„Moj cilj i želja je da na jednom jedinom mestu svi zainteresovani mogu da dođu do najvažnijih i najpraktičnijih odgovora. Cilj je bio da znate šta i zašto treba da radite za vreme pandemije koronavirusa“ navodi dr Šekler u uvodnom tekstu.

Ideja je, kako objašnjava, nastala nakon nekoliko stotina, možda i hiljada pitanja koje su mu svakodnevno postavljana, kako od strane rođaka, prijatelja i poznanika, tako i od strane potpuno nepoznatih ljudi koje je sretao, na ulici, u prodavnici, restoranu, i koji su, kako je naveo u tekstu, kroz sva ta silna pitanja samo „ispoljavali veliku želju da stvari što bolje i suštinski razumeju i samim tim što bolje zaštite sebe i svoje najmilije“.

Shvatio je, kako navodi, da je ogromna većina njih i dalje vrlo slabo upoznata sa važnim činjenicama koje bi im bile od velike koristi prilikom svakodnevnog sprovođenja mera samozaštite i zaštite, i to kako sebe i svoje porodice.

Foto: Facebook/Doktor Milanko Sekler o Korona virusu

„Siguran sam da prosečni stanovnik Srbije nije ni ‘nedisciplinovan, ni tvrdoglav, ni zaostao, ni glup’! Lakše bih mogao naći ljude sa takvim osobinama kod nekih vrlo visokopozicioniranih i odgovornih zvaničnika, kao i mnogih javnih ličnosti, da ne kažem ‘influensera’! Naprotiv, prosečni stanovnik Srbije voli sve potpuno i suštinski ‘da razume, da zna, da nauči’, kako bi znao šta zbog čega radi i šta je cilj onoga, svega onoga što treba i mora da preduzima“ smatra Šekler.

Tek tako informisan svaki stanovnik Srbije će, kako navodi, biti odgovoran onoliko koliko je potrebno svima nama u ovom trenutku.

„Najgora moguća stvar jeste, da država pokuša da ‘natera’ takve prosečne stanovnike Srbije na poštovanje donetih mera – a da im niko nikada nije ni pokušao da ‘objasni i pojasni’ na njima razumljiv i pristupačan način, šta se i zbog čega radi! Kažnjavati je najlakše! Prosto rečeno – kakav je učitelj, kome nijedno dete, posle prvog polugodišta, ne zna ni da piše, ni da čita, ni da sabira, ni da oduzima?! Da li su sva ta deca „loša, glupa, nedisciplinovana, zaostala“, ili je možda taj učitelj nesposoban?“ ističe Šekler.

Sem dva teksta, pisana za ovu priliku u kojima iznosi osnovne informacije od pandemije i odgovara na najčešća pitanja o virusu, Šekler na stranici prenosi i izjave date drugim medijima, a na pitanja građana odgovara u komentarima.

Milanko Šekler
Foto: Facebook/Doktor Milanko Sekler o Korona virusu

 

Objašnjava da su svi izneti stavovi njegov potpuno lični stav i da iza njih ne stoji nijedna institucija, organizacija, udruženje ili bilo kakva interesna grupa ljudi.

Sve iznete činjenice i stavovi, kako navodi, predstavljaju sintezu i to višedecenijskog iskustva u radu sa zaraznim bolestima kod životinja, iskustva u suzbijanju bolesti zajedničkih za životinje i ljude i najnovijih naučnih i stručnih saznanja do kojih je došao u periodu od početka pojave pandemije koronavirusa do sada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar