Krizni štab Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema najavama zvaničnika, danas će biti držana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirisa na kojoj bi trebalo da se raspravlja o otvaranju kafića i restorana.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je pre dva dana juče za Nova.rs da bi Krizni štab mogao ponovo da zaseda u ponedeljak i da će on predložiti otvaranje svih ugostiteljskih objekata do 22 sata.

Povezane vesti:

“Očekujem u ponedeljak Krizni štab. Predložiću da ugostitelji rade do 22 sata, jer je bolje da rade duže. Bolje da ljudi budu u ugostiteljskim objektima gde postoje mere i gde ih kontrolišu inspekcija i komunalna policija, nego da se okupljaju na kućnim žurkama”, objasnio je Vesić.

On je naveo da bi svi, uključujući i uslužne delatnosti, trebalo da rade.

„Srećan sam što u Beogradu sem ugostitelja i tržnih centara svi rade, jer je jedini put da izađemo iz krize masovna vakcinacija i striktno poštovanje mera” dodao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je ukoliko se obezbede uslovi može da dođe do otvaranja letnjih bašti pojedinih ugostiteljskih objekata.

„Svi razumemo da ovo predugo traje, da je ljudima potrebno da izađu prošetaju parkom, to je u redu i to je potrebno. To ne kritikujem. Ja sam čak i za to da ukoliko postoje uslovi da se otvore i letnje bašte. Ali ovde se ne radi o tome, ako je objekat zatvoren i unutra se prave žurke, to podleže krivičnom zakonu” naveo je Tiodorović gostujući na TV Nova S.

Povezane vesti:

Komentarišući najavu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će tražiti ugostitelji rade do 22 sata, Tiodorović je rekao da donekle može da razume taj stav kada su u pitanju otvorene bašte, ali da moramo da vodimo računa o epidemiološkoj situaciji koja nije sjajna.

Epidemiolog Predrag Kon, takođe je istatakao da popuštanje mere zavisi isključivo od epidemiološke situacije i izrazio očekivanje da će mere dati rezultat i kroz brojeve novozaraženih tokom sledeće nedelje.

„Nadam se da će u toku sledeće nedelje biti moguće početi razgovore o novim merama“, ukazao je Kon.

U Srbiji je juče evidentirano još 3.889 zaraženih koronavirusom, što je manje nego u subotu kada je taj broj iznosio 4.497. Međutim, jučerešnji rezultati dobijeni su na uzorku od 11.442 osoba pa je procenat zaraženih iznosio 34 odsto, dok je dan pre toga testirano 14.395 osoba pa bilo 31 odsto zaraženih. To znači da manji borj registrovanih slučajeva ne znači i da ih jeste zaista manje, što je epidemiolozima jasno.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram