Bojana Novaković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Holivudska glumica i ekološka aktivistkinja Bojana Novaković zatražila je od patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da podrži meštane doline Jadra, koji odbijaju da prodaju svoja imanja Rio Tintu i da ne dozvoli prodaju crkvene imovine na tom području.

Novaković je u otvorenom pismu srpskom patrijarhu, u ime mreže „Marš sa Drine“ koja ujedinjuje 18 srpskih nevladinih organizacija, stručnjake i aktiviste, navela da projekat Rio Tinta pored otkupa privatnih imanja obuhvata i crkvenu imovinu, kao što je Crkva Svetog Đorđa u Gornjim Nedeljicama.

„Rio Tinto, odnosno Rio Sava, su vas verovatno već kontaktirali u cilju nuđenja novca i kompenzacije za crkvena imanja, koja bi bila pogođena i uništena njihovim projektom. U dolini Jadra još uvek postoji veliki broj lokalnih vlasnika parcela, koji odbijaju da svoja imanja predaju Rio Tintu, a za to postoje i snažni verski razlozi u okviru očuvanja pravoslavne tradicije i veze čoveka sa zemljom koju obrađuje. Želeli bismo da ohrabrimo vas i Sveti Arhijerejski Sinod da ih podržite u odbijanju predaje imanja Rio Tintu i da štitite Božiju tvorevinu. Crkva je temelj i simbol žive zajednice, a ta zajednica se pre svega ogleda u lokalnoj Crkvi. Jedna od njih je i ona iz Gornjih Nedeljica“, istakla je Novaković.

Dodala je da su ekološka udruženja zabrinuta i zbog potencijalno lošeg uticaja rudnika na groblja.

„Pravoslavno učenje nalaže da mi svoje bližnje sahranjujemo do Drugog Hristovog dolaska. Pomisao na to da bi jedna rudarska kompanija bila u mogućnosti da uznemirava ili premešta pokojne bila bi ne samo nezamisliva, već i potpuno nedopustiva u pravoslavnom duhu i tradiciji“, naglasila je ekološka aktivistkinja.

U pismu srpskom patrijarhu je navedeno i da meštani Jadra i ekolozi s velikom zabrinutošću posmatraju posledice pohlepe, korupcije i posledičnog zanemarivanja Božije tvorevine.

„Pravoslavni duh i tradicija imaju odgovore na pitanja koja se tiču spasenja od moguće korupcije. Ti odgovori leže u negovanju darova koje nam je Bog pružio. Počiniti zločin prema prirodi, onima koji o njoj brinu i proizvode hranu kako bi prehranili naše sunarodnike, jeste strašan greh“, navela je Novaković.

Podsetila je da je nacionalnom peticijom protiv Rio Tintovog projekta sakupljeno više od 292.000 potpisa, a internacionalnom 173.000 potpisa.

„Pored mnogih drugih, protiv ovog projekta se javno oglasila Srpska kraljevska porodica, kao i Srpska akademija nauka i umetnosti, kao i Episkop diseldorfski Grigorije, koji se zalaže za zaštitu prirode, kao Božije tvorevine“, stoji između ostalog u pismu glumice Bojane Novaković, upućenog patrijarhu Porfiriju.

Bonus video: Bojana Novaković – Ne smeju da me uhapse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare