Nis centar
Niš, centar Foto:Miljana Isailović

Nova godina započela je u Nišu sa ekstremno zagađenim vazduhom, što su i bez zvaničnih merenja gradjani i te kako osećali, a neki od komentara na društvenim mrežama bili su tokom večeri i noći da je "vazduh kao u dimnjaku" ili kao u "fliperani".

Prema merenju Agencije za zaštitu životne sredine prisustvo štetnih čestica u vazdugu u Nišu naglo se povećavalo nakon 16 časova, a jedan sat iza ponoći koncentracija PM10 čestica iznosila je 212,6 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čestica PM2,5 bila je 211,8 mikrograma po metru kubnom.

Koncentracija čestica PM10 bila je četiri puta veća od dozvoljene, a koncentracija PM2,5 čestica skoro devet puta veća.
Time je Niš oborio sopsveni rekord od 23. decembra kada je izmereno 202 mikrograma PM10 čestica i 201 mikrogram PM2,5 čestica.

Nije isključeno da su poslednjih dana vrednosti i više, ali od 10. decembra kvalitet vazduha pokazuje samo merna stanica kod Instituta za javno zdravlje, a ne i stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“.

PROČITAJTE JOŠ

Ekstremna zagađenja vazuduha u Nišu, kao i prethodnih jeseni krenula su sa početkom grejne sezone, što je prema rečima stručnjaka i razumljivo jer se individualnim ložištima zagreva 50 odsto domaćinstava i da u gradu postoji veliki broj ustanova koje za grejanje još koriste lož ulje, mazut i ugalj.

BONUS VIDEO: Strah od disanja punim plućima – Boje koje nas ubijaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar