Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U prethodnoj godini Beograd se više puta nalazio na vrhu liste najzagađenjih svetskih prestonica, a neretko je vazduh koji su udisali Beograđani bio lošiji od onog u Pekingu ili Nju Delihiju. Na platformi WAQI na kojoj su dostupni podaci o kvalitetu vazduha u Beogradu, naznačeno je da je  vazduh u Beogradu – nezdrav, u prvim satima novogodšnjeg jutra.

Kada je vazduh označen kao “nezdrav” , kod svih građana mogu da se jave posledice po zdravlje, blaže ili jače, a oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

PROČITAJTE JOŠ

Na pomenutuj platformi je navedeno da aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba da ograniče boravak na otvorenom. Izbegavati sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumevaju ubrzano i duboko disanje

Vazduh u Beogadu bio je zagađen i u novogodišnjoj noći, a deo grada koji je u tome prednjačio jeste Novi Beograd, gde je u 3 sata posle ponoći, indeks zagađenosti bio 174, a dominantan zagđivač  su PM 2.5. čestice.

BONUS VIDEO: Anketa: zagadjen vazduh u Beogradu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar