Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Nastavnici, đaci, studenti, roditelji - svi se pitaju kako će izgledati naredna školska godina. Da li će se uživo ići na časove ili će se opet posegnuti za onlajn nastavom? Konkretnog odgovora na to pitanje još nema. Nadležni objašnjavaju da se još uvek ništa ne zna precizno i da sve zavisi od vakcinacije.

„Redovnoj nastavi možemo jedino da se nadamo ako shvatimo da nam je vakcinacija u većem broju poslednja šansa za normalizaciju svega, pa i obrazovanja. Nemamo još puno vremena, ušli smo u avgust, a broj vakcinisanih će najviše uticati na to da li će đaci ući u klupe i družiti se sa svim svojim drugarima što je najbolje za njihov razvoj, socijalizaciju, pa i učenje“, rekao je ministar Ružić u intervjuu za Nova.rs.

Navikli smo da Krizni štab, umesto da rešava krizu, unosi konfuziju, pa nam od članova ovog tela neprestano stižu oprečne izjave. Broj zaraženih raste iz dana u dan, a raste i broj zbunjujućih poruka.

Povezane vesti:

Epidemiolog Predrag Kon smatra da je jedino logično rešenje, koje vidi za početak školske godine, odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina – oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi.

Kon je, prenose mediji, ipak, napomenuo da takvu odluku „mora da donese Ministarstvo prosvete“.

„Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih“, kazao je Kon i dodao da je u situaciji kada raste broj zaraženih, jedno od vrlo važnih pitanja kako će školski kolektivi rešavati problem.

Njegov kolega, epidemiolog Branislav Tiodorović, nedavno je rekao kako je siguran u to da će školska godina početi regularno, jer se ne očekuje značajniji porast broja inficiranih koronavirusom do oktobra.

Sa Tiodorovićem se ne slaže epidemiolog Radmilo Petrović. On nije član Kriznog štaba, ali mu iskustvo i borba sa variola verom dozvoljavaju da upozori i predoči stvari.

Korona brojke svakoga dana rastu, a situacija će, prema rečima našeg sagovornika, biti još alarmantnija kada stigne jesen i đaci sednu u klupe.

„Kad đaci pođu u škole prvog septembra, biće još veća transmisija virusa i taj broj će početi da raste“, upozorava naš sagovornik i dodaje da je, pošto đaci uglavnom nisu vakcinisani, širenje virusa neminovnost.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare