Branko Ružić Foto:MPNTR

Pred đacima i roditeljima u Srbiji je još jedna neizvesna školska godina. Stigao je avgust, broj zaraženih raste, a povratak u školske klupe je sve bliži. U razgovoru za Nova.rs, ministar prosvete Branko Ružić kaže da se još uvek  ne zna kako će se nastava odvijati - iz soba ili učionica. Sve zavisi od vakcinacije.

Znamo li kako će izgledati nova školska godina i koji su sve mogući scenariji za 1. septembar?

To ne možemo da znamo u ovom momentu, ali redovnoj nastavi možemo jedino da se nadamo ako shvatimo da nam je vakcinacija u većem broju poslednja šansa za normalizaciju svega, pa i obrazovanja. Nemamo još puno vremena, ušli smo u avgust, a broj vakcinisanih će najviše uticati na to da li će đaci ući u klupe i družiti se sa svim svojim drugarima što je najbolje za njihov razvoj, socijalizaciju, pa i učenje.

S obzirom na to da je PCR testiranje đaka jedna od preporuka Svetske zdravstvene organizacije i kako bi to moglo da se sprovede?

Branko Ružić Foto:MPNTR

Nisam u poziciji da govorim o nečemu što nije moja struka. Struku smo slušali od početka pandemije i od toga svakako nećemo odustati, jer se pokazalo da je to bio dobar put da se u što većoj meri sačuva zdravlje nacije i da život nastavi da teče koliko toliko normalno.

Ima li nekih značajnijih novina koje se očekuju u narednoj školskoj godini, a da se ne tiču korone?

Sveobuhvatni rad na digitalizaciji bio je presudan da se prilagodimo izolaciji i prelasku na onlajn funkcionisanje. Izvlačimo lekcije iz naučenog i važno je da nastavimo sa edukacijom o korišćenju informacionih tehnologija, pa će tako sad i drugaci, a ne samo prvaci, imati predmet “Digitalni svet”. Kroz različite predmete, kao što su Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija učenici sedmog i osmog razreda će se upoznavati sa osnovama, pojmovima i definicijama veštačke inteligencije, kao i da prepoznaju primenu iste u svakodnevnom životu.

Po Vašem mišljenju, kakav je bio uticaj onlajn nastave i da li bi još jedna školska godina u takvom sistemu mogla da ostavi posledice, pre svega na znanje učenika?

Deca su nam najvažnija i sve odluke koje donosimo imaju za cilj da njima bude dobro. To smo pokazali svi u sistemu, a posebno nastavnici koji su se svojski trudili da obrazovanje ne trpi i da dođe do svakog deteta. Šta god da bude, niko ne treba da brine, sve ćemo uraditi da deca i njihovo znanje ne trpe.

Iz osnovnih škola izlazi sve više vukovaca, Koliko vam se to čini realnim?

Podaci, zapravo pokazuju da je 13,6 odsto učenika osmog razreda steklo diplomu ,,Vuk Karadžić“, što je svaki sedmi. Veoma je važno da se napredovanje učenika prati kontinuirano, kao i njihova postignuća. U specifičnim uslovima izazvanim epidemijom vodilo se računa da se dodatno ne opterete ni učenici, ni zaposleni. Prirodno je da je korona povećala toleranciju i razumevanje za uslove u kojima deca uče i svi smo bili pod stresom i u nekim ličnim bitkama. Najvažnije je da su deca sticala znanja iz svih oblasti, da su ocenjivana po Pravilniku i da imamo razloga da se našom decom ponosimo – itekako!

Kao jedan od mogućih podsticaja za vakcinaciju mladih pomenut je i dodatni ispitni rok za vakcinisane studente, koliko je to realno?

Ako bude potrebe da tu temu stavimo na sto, razgovaraćemo o njoj i sa relevantnim akterima u visokom obrazovanju – KONUS, KASS i predstavnicima studenata.

Vakcinacija prosvetnih radnika se, prema podacima koje ste nedavno izneli, kreće oko 50 posto, razmišlja li se o merama koje bi to mogle da pospeše?

To je pitanje, pre svega, za Krizni štab, koji jedini može da izađe sa takvim predlogom mera. Krajnje je vreme da svi shvate da je vakcinacija put do rešenja i da sada ne smemo odustati i vratiti se tri koraka unazad.

Čemu prosvetni radnici mogu da se nadaju kada je reč o platama u narednoj školskoj godini, da li su predviđene povišice u tom sektoru?

Paralelno sa idejom da se uvedu platni razredi i uvede pravičniji sistem, protekle godine su bile obeležene kratkoročnim povećanjima plata za mnoge u sistemu, pa i za prosvetne radnike. Iako znam koliko i to znači, ne odustajemo od reforme sistema plata, ali za taj signal spremnosti moramo da sačekamo resorno ministarstvo zaduženo za finansije.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar