Foto: Shutterstock

Nemoguće je predvideti datum pobede nad koronom, do koje najverovatnije neće ni doći, već da će se epidemija samo pretvoriti u endemsku, uvek prisutnu bolest, ocenjuju stručnjaci za Nova.rs.

Krizni štaba prvo je postavio 21. jun kao datum kada bi 50 odsto punoletnih građana Srbije moglo da bude vakcinisano, bez preciziranja da li sa jednom ili dve doze vakcine, da bi član tog tela za borbu protiv koronavirusa Misard Đerlak kao novi datum postavio 28. jun.

Magičnu cifru od 50 odsto vakcinisanih zvaničnici svakodnevno navode kao granicu nakon koje koronavirus neće imati značajan uticaj na naš život, nakon koje ćemo ponovo moći da idemo na koncerte, festivale, slavlja…

Povezane vesti:

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je apsurdno govoriti od datumu pobede nad koronom, koja se najverovatnije neće ni desiti, kao i da granica od 50 odsto vakcinisanih nije dovoljno merilo za popuštanje mera.

Radovanović podseća da po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kada se proglasi epidemija od većeg epidemiološkog zanačaja nastaje vanredna situacija koja se završava kada prođe dvostruko vreme maksimalne inkubacije virusa.

“To u slučaju epidemije koronavirsa, koju smo proglasili pre 14 meseci, znači da bi trebalo da prođe 28 dana bez ijednog slučaja obolevanja da bismo mogli da je odjavimo”, objašnjava.

Napominje da je Zakon imao u vidu epidemiju koja dođe i prođe, poput epidemije kolere ili ebole, što po njegovom mišljenju sa kovidom 19 neće biti slučaj.

“Teško je da ćemo ispuniti taj uslov, zbog čega ćemo morati da modifikujemo zakon – da kažemo prestala je epidemija ali nismo iskorenili bolest jer će ona, kao endemska bolest, ostati našoj životnoj zajednici. Može se desiti kao sa gripom, da ga nema preko leta jer je prešao na južnu hemisferu pa se onda na jesen vrati”, kaže i dodaje:

“Ne možemo da pobedimo koronu, možemo da pobedimo eventualno epidemiju.”

Na jesen možemo da očekujemo novi talas

Podseća da smo do sada imali četiri epidemijska talasa i da na jesen možemo da očekujemo peti, koji će, zahvaljujući vakcinaciji, biti mnogo manji.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Ako na jesen krenemo da vakcinišemo one koje su među prvima primili kinesku vakcinu, onda će taj jesenji i zimski porast biti minimalan. Ako tu omanemo, ako nestane entuzijazam i ostane puno nevakcinisanih, taj talas će biti veći ali neće biti kao treći i četvrti”, kaže i upozorava:

“Ne postoji vododelnica, ne postoji tačka – do sad je bilo opasno a od sutra možemo da zaboravimo. To je jedna linija koja za sada ide naniže i približava se nuli, ali ne znamo da li će doći do nule, i ako dođe, uslediće naredne jeseni ponovni porast.”

Kaže je vakcinacija ključna za smanjenje broja obolelih i da je dobro da bude više od 60 odsto vakcinisanih, ali da ne postoji magična granica nakon koje možemo reći da je korona iskorenjena.

Da bi se ponovo dozvolila organizacija festivala profesor smatra da bi broj novozaraženih morao da bude znatno ispod 50, najbolje i ispod 10, uz uslov da novozaraženi ne čine više od 5 odsto testiranih.

“Ako se mladi masovnije vakcinišu onda možemo da dođemo do tih brojeva do kraja juna i da idemo na festivale uz dotatne usle poput vakcinacije i testova. Ne bismo smeli ni da puštamo strance, pogotovo iz zemalja gde ima puno zaraženih”, poručuje.

Zemlje koje imaju najveći broj vakcinisanih nisu pobedile koronu

Epidemiolog Ramilo Petrović i imunološkinja Emina Milošević, ranije su takođe ocenili da je nemoguće utvrditi tačan datum “pobede nad koronom”.

Povezane vesti:

“Kako da odredimo bilo koji datum kada ne znamo koliko ljudi će se do tada vakcinisati. Niko ne zna ni koji je procenat vakcinisanih potreban da bi se obuzdalo naglo širenje virusa – da li je to 50 posto ili 60. Ne znamo ni koliko je onih koji su bili bolesni, a nisu bili evidentirani, koji je procenat prirodnog zaražavanja“, rekao je za Nova.rs epidemiolog Petrović.

Objasnio je da svaka prognoza nepouzdana i da podaci teško mogu budu relevantni za period duži od nedelju dana.

Imunološkinja Milošević takođe je ocenila za Nova.rs da je nemoguće precizno izračunati datum kada ćemo moći da zaboravimo na koronavirus. Kao razloge navela je to što ne možemo u potpunosti da predvidimo tempo vakcinacija ali i što na osnovu iskustava zemalja koje imaju veći broj vakcinisanih od Srbije, poput Izraela i Sejšela, još uvek ne možemo ništa precizno da zaključimo.

“Izrael je vakcinisao stanovništvo samo Fajzerovom vakcinom, koje je najefikasnija od postojećih. Ne možemo računati da ćemo imati isti efekat u Srbiji kao kad koristimo čitav niz vakcina različitih karakteristika. Sejšeli su zemlja u kojoj je vakcinisano više od 60 odsto, pa ponovo uvode zaključavanje“, zaključila je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare