Uživanje u baštama kafića Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Nakon što je Krizni štab dozvolio otvaranje ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru, epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da će sve moći normalno da funkcioniše kad bude bilo ispod 100 zaraženih na dnevnom nivou, kada će biti otvoreni i noćnih klubovi. Epidemiolog Lela Ilić kaže za Nova.rs da to nije pametno jer broj novozaraženih nije dobar kriterijum za otvaranje svega. Vraćanje normalnom životu biće moguće, poručuje, tek nakon što 70 odsto građana bude potpuno vakcinisano.

 

Epidemiolog Ilić to što je Krizni štab dozvolio otvaranje kafića i restorana ocenjuje kao licemerno, jer se šalje lažnu poruka da je sve u redu.

Foto: Newsmax Adria

“Sada kada na dnevnom nivou imamo oko hiljadu novoobolelih mogu građanima da govore kako je sve divno, ali ako pričate sa lekarima koji rade u kovid bolnicama onda vidite da je i dalje haos, da je dalje užasno mnogo obolelih i sa teškim kliničkim slikama”, kaže epidemiolog i naglašava:

“Objektivno merilo je broj obolelih sa teškim kliničkim slikama i broj umrlih, ako se uopšte prikazuju pravi brojevi. To što sada ima oko hiljadu novozaraženih je svakako bolje nego tri hiljade, ali taj broj mora da se posmatra i u odnosu testirane”.

Povezane vesti:

Smatra da o normalnom životu može da se govori tek nakon što 70 odsto punoletnih građana bude bilo vakcinisano, što bi trebalo da predstavlja i kriterijum za popuštanje svih mera.

“Vidim da je gospodim Vesić rekao da je potrebno da 50 odsto ljudi bude vakcinisano da bi se dostigao kolektivni imunitet. To je valjda učio na Medicinskom fakultetu koji je on završio. Na ovome koji sam ja završila uči se da se kolektivni imunitet postiže sa najamanje 70 odsto”, poručuje Ilić.

Prema podacima eUprave, zaključno sa jučerašnjim danom, u Srbiji su ukupno date 3.744.303 doze vakcina protiv koronavirusa, a 1.638.516 građana je primilo obe doze.

Epidemiolog objašnjava da, ukoliko Srbija ima 6 miliona stanovnika, a oko milion čine maloletni građani, treba računati 70 odsto od 5 miliona, što iznosi 3,5 miliona potpuno vakcinisanih građana.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

“I mladi predstavljaju rizik, ali ako imate 70 odraslih vakcinisanih, vi ste napravili imunološku barijeru. Mesec dana nakon što 3.500 primi drugu dozu vakcine, moći ćemo da smatramo da smo dostigli kolektivni imunitet”, kaže.

Kada ćemo stići do tog broja, kako kaže, ne možemo da prognoziramo, jer ne znamo koji novi korak bi mogla da smisli Vlada Srbije kako bi motivisala građane da se vakcinišu.

“Možda podignu cifru koju dobijaju vakcinisani sa 3.000 na 5.000, ili na neku veću cifru”, poručuje ironično.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare