vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokrajniski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je u petak da će, po odluci Kriznog štaba, u Srbiji posle 21. juna biti dopuštena organizacija većih skupova ukoliko bude vakcinisano 50 odsto punoletnih građana. Na pitanje da li govori o 50 odsto građana koji su primili obe doze vakcine, nije dao jasan odgovor - jasno je samo da je dostizanje te brojke do 21. juna nemoguće i da bi dopuštanje masovnih okupljanja bilo rizično.

“Mi svaki dan vakcinišemo između 20.000 i 23.000. U ovom trenutku imamo više od 2.250.0000 građana Srbije koji su primili minimalno jednu dozu vakcine, ako gledamo u procentima to je negde oko 42,5 odsto punoletnih građana. Imamo i više od 1.700.000 građana koji su primili obe doze vakcine”, rekao je Gojković obraćajući se u petak medijima neposredno nakon sednice Kriznog štaba.

Na primedbu Nova.rs da stručnjaci smatraju kako se potpuni imunitet stiče tek nakon druge doze vakcine, rekao je:

“Imamo sasvim dovoljno vremena da do 21. juna, to je šest nedelja, tempom o kom pričamo danas, uđemo u tih 50 odsto o kojima smo pričali.”

Zoran Gojković. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje da li se misli na 50 odsto građana koji su primili samo jednu dozu vakcine ili na kompletno vakcinisane, sa obe doze, Gojković je odgovorio:

“Moramo imamo 50 odsto ljudi koji ispunjavaju sve one kriterijume o kojima smo pričali i do sada. Jasno kao dan.”

Kao dan ili noć, ostalo je zapravo potpuno nejasno da li Krizni štab planira da dozvoli koncerte, svadbe i druga masovna okupljanja naokon što 50 odsto građana primi samo jednu dozu vakcine ili nakon što bude potpuno vakcinisano protiv kovida 19.

Povezane vesti:

Nešto je ipak jasno – za potpunu vakcinaciju 50 odsto građana do 21. juna, dosadašnjim pa i dvostruko bržim tempom, vremena nema.

Ukoliko 2.250.0000 predstavlja 42,5 odsto punoletnih građana Srbije, 2.647.000 bi predstavljalo 50 odsto. To znači da je, u trenutku kad je Gojković govorio, još oko 397.000 građana trebalo da primi obe doze vakcine, a oko 947.000 samo drugu.

Tempom od 21.500 doza po danu za 38 dana (od 15. maja do 21. juna) moguće je dati 817.000 doza – dovoljno da, ukoliko je svaka druga revakcina, Srbija do 21. juna ima 50 odsto građana koji su primili bar jednu dozu, ne i obe.

Da bi 50 odsto građana Srbije bilo revakcinisano neophodno je, po toj računici, dati još oko 1.741.000 vakcina. Uz to, da bi svi dobili obe doze do 21. juna, neophodno je da svih 397.000, koji po prvi put zavrću rukav, to urade već u naredne dve nedelje.

Period neophodan za izgradnju imuniteta nakon druge doze vakcine, koji traje oko mesec dana, Krizni štab očigledno nije ni uzimao u obzir.

Epidemiolog dr Lela Ilić upozorila je ranije za Nova.rs da bi o normalnom životu moglo da se govori tek nakon što 70 odsto punoletnih građana bude potpuno vakcinisano, i da je

“Ako imate 70 odraslih vakcinisanih, vi ste napravili imunološku barijeru. Mesec dana nakon što 3.500 građana primi drugu dozu vakcine, moći ćemo da smatramo da smo dostigli kolektivni imunitet”, rekla je Ilić.

Imunološkinja Emina Milošević takođe je rekla da se kolektivnim imunitetom smatra 70 odsto zaštićenih.

„Ako se zadovoljavajućim kolektivnim imunitetom smatra 70 odsto zaštićenih, mi moramo skoro sve punoletne građane da vakcinišemo“, rekla je Milošević ranije za Nova.rs.

Objasnila je da je toliki broj vakcinisanih potreban jer je teško precizno utvrditi i izdvojiti koliko ima onih koji su stekli prirodni imunitet i kolika je prokuženost u opštoj populaciji, kao i zbog činjenice da među onima koji su preležali ima onih koji su se i vakcinisali.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare