Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Mejl koji je navodno poslat iz Instituta za javno zdravlje Batut, odnosno sa adrese Katarine Vojvodić, a koji sadrži kompjuterski virus, poslat je na 16.000 adresa, kažu iz RATEL-a i apeluju na građane da ne otvaraju mejl ni njegov prilog.

Aleksandra Ristić iz RATEL-a rekla je za Tanjug da je u toku „fišing“ kampanja i da fišing mejl lažno obaveštava o besplatnoj raspodeli zaštitne opreme za sve koji se registruju, a u prilogu je navodni „obrazac zahtjeva za preventivnu opremu.pdf.zip“.

„Mejl upućuje da je registracionu prijavu potrebno popuniti tokom radnog dana da biste se registrovali, međutim ukoliko otvorite prilog tog mejla u pozadini ćete pokrenuti maliciozni softver, odnosno malver – lokibot, koji će se instalirati na kompjuter i u pozadini početi da krade vaše podatke sa imejl naloga i pretraživača“, objasnila je ona.

RATEL čini sve u okviru zakonskih nadležnosti da zaustavi dalje širenje ovog napada, a preporučuje da se prilog ovog mejla ne otvara i mejl odmah izbriše, dodaje ona.

„Fišing je jedan od najzastupljenijih vrsta napada, a pogotovo je u toku pandemije primetan porast ovog tipa napada“, rekla je ona i dodala da je RATEL zbog toga objavio brošuru na sajtu nacionalnog CERT-a koja se tiče zloupotreba pandemije virusa u sajber prostoru.

MUP je ranije zatražio da se dobijanje fišing poruke navodno iz Batuta prijavi na adresu [email protected], a odbrambene mere koje RATEL preporučuje su edukacija, odbrana znanjem, da se sumnjivi mejlovi dobro razmotre, kao i da se blagovremeno ažuriraju antivirus programi.

„Karakteristika fišing mejlova je da su puni gramatičkih grešaka, da se njima zahteva da se klikne na priloženi link ili dokument, a tako se pokreće maliciozni softver“, rekla je ona.

RATEL u odbrani od fišinga sarađuje sa nacionalnim i međunarodnim institucijama jer sajber pretnje, pa ni bezbednost, ne poznaju granice.

„Mi smo umreženi sa nacionalnim CERT-ovima iz celog sveta, razmenjujemo znanja i iskustva i borimo se zajedno ovakvih napada“, rekla je ona.

„Fišing“ poruke koje tokom pandemije COVID-19 koriste u zlonamerne svrhe u svojim naslovima kao „mamac“ sadrže reči COVID-19 ili korona virus, navodi se u brošuri RATEL-a, i dodaje da je sam tekst poruke kreiran je kao savet upućen od eminentnih organizacija i kompanija poput Svetske zdravstvene organizacije, UNICEFA, CISCO.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar