Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je danas da se skupštine stanara uključe u pomoć najstarijima u vreme kad im je zabranjeno kretanje zbog epidemije koronavirusa.

Kako moguće rešenje NALED preporučuje proširenje Zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u određenim delatnostima na kurirske poslove raznošenja namirnica, lekova i drugih potrepština, pri čemu bi za angažovanje kurira preko mobilne aplikacije bili zaduženi upravnici zgrada u koordinaciji sa nadležnim institucijama.

„Srbija se sa udelom populacije starije od 65 godina od 21 odsto nalazi među najstarijim državama u Evropi. Imajući u vidu propisane mere zabrane kretanja, naše analize pokazuje da su Beograd, Novi Sad, Niš, opštine Pirotskog, Borskog i Zaječarskog okruga, Subotica, Kragujevac i Zrenjanin, kao i Crna Trava i Gadžin Han, mesta u kojima je potrebna najveća angažovanost svih delova društva radi međusobne podrške i obezbeđvanja pomoći najstarijima“, navodi se u saopštenju NALED-a.

Ukazano je da se najveći broj stanovnika starijih od 65 godina nalazi u Beogradu (više od 330.000), Novom Sadu (60.000) i Nišu (50.000) i predlaže da se u tim gradovima oformi najveći broj volonterskih centara za pomoć starijima i razmotriti na koji način bi privreda, pre svega lokalni trgovinski lanci, mogli da pomognu u distribuciji.

Analiza te organizacije je pokazala da u Srbiji ima veliki broj jednočlanih ili stračkim domaćinstava, u čemu se pored Beograda, Novog Sada i Niša izdvajaju i Subotica, Kragujevac i Zrenjanin sa više od 10.000 jednočlanih domaćinstava.

Upućen je predlog Ministarstvu zdravlja da se apotekarskim ustanovama omogući dostava lekova i medicinskih sredstava na kućnu adresu po modelu koji odrede lokalne samouprave i republički organi.

Pratite nas i na društvenim mrežama
Facebook

Twitter

Instagram