Darija Kisić Tepavčević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Broj korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite koji su zaraženi koronom premašio je hiljadu. Ta ugrožena kategorija ispaštala je i u prvom talasu pandemije, koji je, barem prema onome što nam je zvanično saopštavano, bio znatno slabiji od ovog koji sada doživljavamo. Još uvek se sećamo tragedije u Nišu i gerontološkog centra u kojem je preminuo 51 korisnik. Zaraza se ponovo širi tamo gde ne bi smelo da je bude. Bivši ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević odgovornost nije prihvatao, niti se oglašavao tim povodom. Tradiciju, izgleda, nastavlja i njegova naslednica na toj funkciji Darija Kisić Tepavčević.

Porast broja zaraženih u ustanovama socijalne zaštite primetan je već nedeljama. Nova.rs pokušavala je da tim povodom dobije komentar od ministarke Kisić Tepavčević i da od nje čujemo šta će preduzeti kako bi se predupredio novi „niški scenario“. Na naše pozive i poruke ostali smo bez odgovora.

Ministarka Kisić Tepavčević se, ipak, konačno odazvala i u kratkoj SMS poruci nas uputila na saopštenje koje je baš u vezi sa istom temom dala agenciji Tanjug. To saopštenje prenosimo u celosti:

Porast učestalosti obolevanja od korona virusa u Srbiji, registrovan poslednjih nedelja, odrazio se i na porast učestalosti tog oboljenja i među korisnicima ustanova socijalne zaštite, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U skladu sa tim, ističu u Ministarstvu, sprovode se dodatne mere zaštite kao bi se smanjio rizik unosa infekcije među korisnike. Korisnici u ustanovama socijalne zaštite, za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni su u izolaciju, dok zaposleni, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i u kućnoj su izolaciji.

Početkom ove nedelje, sve ustanove socijalne zaštite su snabdevene i novim antigenskim testovima, čiji je cilj rana identifikacija virusa, među zaposlenima i među korisnicima ustanova, čime se omogućava brža identifikacija osoba koje u sebi nose virus, čak i kada nemaju ispoljene simptome infekcije.

Dodaju da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa nadležnima u ustanovama socijalne zaštite i na dnevnom nivou koordinira sve aktivnosti u vezi raspodele raspoloživih kadrova, nabavke testova, dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

Takođe, ističu da je tokom aktuelne epidemioloske situacije u ustanovama i domovima za smestaj korisnika uspostavljena nova organizacija rada – dvonedeljni smenski rad kao epidemiološka mera i postupanje po instrukciji Ministarstva.

Dodaju da svakodnevno na sajtu obaveštavaju javnost o prisustvu virusa kovid 19 kod korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, kao i o broju izlečenih korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Odgovori na pitanja i potpitanja
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od ministarke Kisić smo više puta zatražili i intervju i pre nego što je postala ministarka. Ministarka je rekla da je raspoložena za razgovor, ali do termina za intervju još nismo stigli. Sada, sa njene nove funkcije, pored nekih starih neodgovorenih, potsavljaju se i neka nova pitanja. Od verodostojnosti podataka koje nam je objavljivao Krizni štab, pa do toga kako sačuvati one najstarije i najugroženije.

Poslednja SMS poruka koja nam je stigla od ministarke Kisić glasi: „Čujemo se u narednom periodu“. Držimo je za reč i nadamo se da će taj naredni period biti što pre. Iako su nas optužili za to da nam je draže da ima što više mrtvih, ne, mi to ne priželjkujemo, samo priželjkujemo istinu i sistem u koji građani imaju poverenja.

Nadamo se da će se porast broja zaraženih u domovima za stare zauzdati i da će se situacija smiriti. Ipak, ima razloga za zabrunutost.

U Domu za stare „Bežanijska kosa“, prema saznanjima Nova.rs, koronavirusom je zaraženo oko 100 osoba, od čega najmanje 75 korisnika. Uprkos insistiranju da dobijemo objašnjenje kako je, s obzirom na stroge epidemiološke mere propisane u domovima za stare, toliki broj korisnika zaražen, iz Gerantološkog centra Beograd nismo dobili odgovor.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (31)