Ministar zdravlja Zlatibor Lončar napao je danas verbalno novinarku portala Nova.rs kada ga je upitala da objasni izjavu epidemiologa Predraga Kona da je do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa nego što je zvanično saopšteno.

„Žao mi je što nemate poverenja, ali velika većina ima. Žao mi je što ste u manjini – to govore sve analize i sve procene. Treba se nadati – možda nekada budete u većini, ali za sada je tako. I žao mi je što – kao da vam je draže da ima što više mrtvih, a mi se ovde borimo da ima što manje mrtvih i da imamo što više preživelih i što više zdravih.

Znam da vam je to teško i da ne želite da kažete nikad da priznate da Srbija ima jedan od najboljih rezultata u Evropi i to priznaje ceo svet. Razumem da Vam ovaj rezultat ne odgovara, i to je sasvim u redu i da se teško navikavate na takav rezultat“ rekao je Lončar novinarki Nova.rs kada ga je pitala da komantariše izjavu Predraga Kona da je do juna bio tri puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa nego što kažu zvanični podaci.

„To nisu konačni rezultati, na žalost, ono što je rekao doktor Kon,  ja sam ono što sam rekao i obećao – mi moramo da uradimo reviziju, nit je to  konačan rezultat niti bilo šta i to mora da se proveri. Kon je lepo obrazložio da tu ima nečega što nije ušlo u sistem, što nije prijavljeno i bilo šta, ali smo krajnje razjasnili da ne postoji nijedna stvar koja je prijavljena, za koju smo znali da, a da nije objavljena“ rekao je Lončar posla sastanka sa predstavnicma zdravstvenih ustanova.

Novinarka Nova.rs pokušala je da od ministra sazna zbog čega misli da našoj redakciji smetaju dobri rezultati Srbije u broju protiv korone i zbog čega misli da ne možemo da se naviknemo na to da je „Srbija jedna od najboljih sa razultatima“. Pokušali smo i da saznamo da li podaci koji je juče izneo član Kriznog štaba predrag Kon pokazuju da su podaci BIRN-a i NIN-a koji pokazuju drastične razlike između objavljivanih i realnih podataka.

U ime čitalaca, zanimalo nas je i kako su donošene odluke na osnovu, više nego očigledno nepreciznih, da ne upotrebimo neku drugu reč, podataka. Ništa od toga nismo saznali, ali smo čuli brojne optužbe na naš račun.

Lončar: Je l’ vi mislite da ceo svet, sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, da svi koji imaju uvid u sve da je njih neko lagao i da ceo svet laže? Da je Srbija simpatična svima, pa kažu ‘imate najbolji rezultat’ a ne kažu: “Vi lažete”? Meni je mnogo žao što vam to ne odgovara.

Nova.rs: Ako imamo najbolji rezultat šta je s ovim podacima od marta do juna koje je pomenuo doktor Kon?

Lončar: Šta vama znače ti rezultati i takvi kakvi jesu?

Nova.rs: Ti rezultati govore da možda nemamo dovoljno poverenja u institucije koje nam ih saopštavaju.

Lončar: Žao mi je što nemate poverenja, ali velika većina ima. Žao mi je što ste u manjini – to govore sve analize i sve procene. Treba se nadati – možda nekada budete u većini, ali za sada je tako. I žao mi je što – kao da vam je draže da ima što više mrtvih, a mi se ovde borimo da ima što manje mrtvih i da imamo što više prežđivelih i što više zdravih.

Nova.rs: Ovo je pitanje istine, a ne toga da li je nekom drago.

Lončar: Mi smo dokazali svi zajedno da nismo lažovi, a vi razmislite da li su te vaše informacije tačne. Mi ne lažemo, nismo lažovi, ja stojim iza svake informacije koju smo dali. A vi proverite da li su vaše informacije tačne. Ja nemam ništa protiv. Ja sam za slobodu medija, za demokratiju. Ja sam čovek širokih evropskih shvatanja i možete da mislite šta god hoćete, ali drago mi je da mi dozvoljavate da vam kažem svoje mišljenje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare