Foto:Privatna arhiva

Moja majka, Olga Despotović (75), koja je bila korisnik staračkog doma "Bežanijska kosa" preminula je pre deset dana od koronavirusa kojim je bila inficirana u domu. Smatram da se sve dogodilo zbog neodgovornog ponašanja ljudi u domu, pre svega doktorke koja je pregledala i koja je na testiranje poslala tek nakon što je čitavih pet dana imala visoku temperaturu, kaže za Nova.rs Olgnin sin Žarko Despotović.

Despotović objašnjava da je sve počelo nakon što je njegova majka u domu „Bežanijska kosa“ 5. novembra primila vakcinu protiv upale pluća, nakon čega joj se pojavila povišena temperatura. Vakcinu je, kako kaže, Olga primila samo nakon razgovora sa lekarom, koji je pitao kako se oseća, a trebalo je da prođe ozbiljan pregled uz analize krvi.

Povezene vesti:

„Nakon što joj se pojavila temperatura, kako mi je sama prenela, doktorka je dva puta pregledala i rekla da su joj pluća čista, da je u pitanju prehlada ili reakcija na vakcinu“, kaže Despotović, koji je od marta meseca majku viđao samo kroz ogradu. Iako su dolasci bili u Dom bili zabranjeni, kaže da se sa Olgom svakodnevno čuo, čak i po pet puta dnevno.

„Sa temperaturom 38,5, 39 su je držali pet dana i ubeđivali da je sve u redu, a znali su da u domu ima inficiranih koronom već više od mesec i po dana“, kaže on ljutito.

Olgi je zatim 10. novembra urađen test na koronavirus, za koji se ispostavilo da je pozivitavan.

“Kad su stigli rezultati prebacili su je u KBC „Bežanijska kosa“ na, kako su naveli, rutinski pregled pluća. Odatle je zatim prevezena u bolnicu u Mladenovcu gde su stavili na kiseonik, da bi je već sutradan prevezli u bolnicu u Smederevu, jer u Mladenovcu nije bilo respiratora“, objašnjava Olgin sin.

Foto:Privatna arhiva

Dodaje da je njegova majka kad je stigla u Mladenovac već bila u besvesnom stanju i odmah je priključena na respirator. Već sledećeg jutra, 15. oktobra je preminula.

„Kad sam otišao po umrlicu pitali su me šta smo čekali. Rekli su mi da ne bi bila ni na respiratoru da je došla dva dana ranije“, kaže Despotović.

Iz doma „Bežanijska kosa“ se ne javljaju i ne daju zdravstveni karton

Objašnjava da je nakon smrti majke više puta bezuspešno zvao starački dom da bi mu se na kraju javila upravnica i rekla kako dotadašnji direktor više tu ne radi, da je dao otkaz , što se ispostavilo kao netačno.

Foto:Privatna arhiva

„Kad sam konačno dobio direktora pitao sam ga zašto su toliko čekali, zašto je nisu testirali. Odgovorio mi je da je na testiranje poslata u prvom krugu. Šta mi to znači, što nije testirana već sutradan?!“”, priča u neverici i dodaje:

„Pitao sam za ime doktorke koja mi je pregledala majku i da li će se povesti neki postupak protiv nje, da li će iko da odgovara. Ime mi nije saopšteno.“ Tvrdi da mu je u tom razgovoru direktor doma „Bežanijska kosa“ obećao kako će sve da ispita i da će mu se javiti.

„Niko me više nije zvao, a ne mogu više nikog u domu da dobijem“, kaže Despotović. Tvrdi i kako je više puta zahtevao da mu se dostavi zdravstveni karton njegove majke, ali su odbili da to urade.

Dom „Bežanijska kosa“ krije veliki broj zaraženih

Nova.rs juče je pisala da je u domu za stare „Bežanijska kosa“ koronavirusom zaraženo oko 100 osoba, od čega najmanje 75 korisnika, kao i da su iz Gerontološkog centra Beograd odbili da se tim povodom oglase. To se ni do sada nije desilo.

Žarko Despotović kaže da, po onome što njemu govore korisnici ovog doma koji su bili u kontaktu sa njegovom majkom, više od 30 zaraženih iz „Bežanijske kose“ trenutno se nalazi na bolničkom lečenju, dok je u poslednje dve nedelje četvoro preminulo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare