Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Domu za stare "Bežanijska kosa", prema saznanjima Nova.rs, koronavirusom je zaraženo oko 100 osoba, od čega najmanje 75 korisnika. Uprkos insistiranju da dobijemo objašnjenje kako je, s obzirom na stroge epidemiološke mere propisane u domovima za stare, toliki broj korisnika zaražen, iz Gerantološkog centra Beograd nismo dobili odgovor.

Da je u domu „Bežanijska kosa“ koji pripada Gerantološkom centru Beograd, infekcija koronavirusom potvrđena kod oko 100 osoba, od čega kod najmanje 75 korisnika, za Nova.rs potvrdilo je više nezavisnih izvora.

Povezane vesti:

Međutim, u  Gerontološkom centru su ostali nemi na naše usmene i pisane zahteve da nam saopšte koliko je zaraženih u domu na Bežaniji i koliko je među njima zaposlenih, a koliko korisnika doma.

Nova.rs je još jutros kontaktirala Gerantološki centar Beograd i poslala im pisanim putem pitanja tražeći da iznesu zvanične podatke i objasne razlog drastičnog skoka broja obolelih, ali odgovore nismo dobili.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Otišli smo i do samog Doma „Bežanijska kosa“ gde nam je rečeno da će nam se osoba zadužena za medije obratiti u naredih 15 minuta, ali se to nije desilo, uz obrazloženje „da je zauzeta“.

Za to vreme, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Gerantološkom centru Beograd, u čijem sklopu je Dom „Bežanijska kosa“, uručiovao medalju za zasluge u borbi protiv koronavirsa.

Iako posete korisnicima domova za stare za sada nisu zabranjane, neki od njih svoje najmilije nisu videli mesecima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posete su ograničene na petnaest minuta, i to u dvorištu doma, ako vremenske prilike dozvoljavaju. Takođe poseta je dozvoljena jednom članu porodice i on bi pre susreta s korisnikom trebalo da prođe mere dezinfekcije. U dom ulaze samo zaposleni.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Korisnik, posle svakog izlaska iz doma, npr. zbog kontrole kod lekara, mora u izolaciju na 14 dana. U izolaciju odlaze i kada imaju simptome kovida. Zaposleni sa sumnjom na zarazu ostaju u kućnoj izolaciji.

Domove je na početku epidemije čuvala Vojska Srbije, mada je i u tim slučajevima došlo do ulaska virusa u ove ustanove, a najdrastičniji je primer dom za stare u Nišu.

Zbog nesprovođenja mera prevencije i ugrožavanja života korisnika proletos je priveden direktor Gerontološkog centra Niš, u kom je došlo do masovnog širenja zaraze.

U tom centru je ponovo pre nekoliko dana registrovano prisustvo virusa i to, kako je saopštilo Ministarstva za rad, kod jedne korisnice i ona je smeštena u Klinički centar u Nišu.

U Gerontološkom centru u Nišu u prvom talasu epidemije bilo je zaraženo 135 korisnika i četvoro zaposlenih, a preminuo je 51 korisnik.

Ministarstvo za rada, zapošljavanje, boračkih i socijalnih pitanja redovno saopštava ukupan broj zaraženih u ustanovama pod njihovom nadležnošću.

Reč je o ustanovama socijalne zaštite, među kojima su većinom domovi za stara lica, ali nisu u pitanju samo te ustanove, već i centri za socijalni rad, kao i za smeštaj i boravak dece.

Tako je danas saopštilo da je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 753 korisnika i 437 zaposlenih. Međutim, iz podataka koje saopštavaju može se videti da broj zaraženih raste, ali ne i gde su žarišta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar