Foto: Shutterstock

Ono čega su se epidemiolozi pribojavali dogodilo se na više mesta - korona je ušla u staračke domove i tako značajno uticala, i još uvek utiče na tok epidemije. Najdrastičniji primeri su Niš i Negotin, a stigla je i vest o zarazi u Petrovaradinu. Nadležno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja "diplomatski" tvrdi da sve nadležne službe i istražni organi obavljaju svoje poslove, ali čini se da još uvek izostaje suštinska odgovornost - još uvek niko nije pominjao odgovornost resornog ministra.

Epilog koronavirusa u staračkim domovima su preminuli pacijenti i hapšenja nekih direktora.

Prisećamo se slučaja iz Niša gde je uhapšen direktor Milan Stevanović, kome je u međuvremenu produžen pritvor.

Uhapšena je i vlasnica doma za stare u Negotinu gradu, B. D. (1959)  „zbog osnovanje sumnje da je podstrekavala na izvršenje krivičnog dela teška dela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti“.

Jedna od vesti dana je da su dvadeset i dve osobe iz doma za stare „Mass green house“ u Petrovaradinu zaražene virusom korona, utvrđeno je PCR testiranjem. Od 22 zaraženih, 16 su štićenici doma, dok je šestoro zaposleno u ovoj ustanovi, piše 021.rs.

Ministarstvu za rad, boračka i socijalna, pitanja, koje je nadležno za staračke domove, postavili smo pitanje na koji način će se tretirati odgovornost nadležnih i kakva će biti reakcija, a odgovor koji smo dobili je, čini se, krajnje šablonski: „U svakom domu u kome se pojavio koronavirus inspekcija socijalne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova obavljaju nadzor i istragu i u skladu sa tim preduzimaju dalje korake. To se činilo od prvog dana i trajaće dokle god bude bilo pandemije“.

Zanimalo nas je i da li se u svetlu olakšavanja mera protiv koronavirusa planira i odobravanje poseta staračkim domovima. Posete u tim ustanovama socijalne zaštite zabranjene su 13. marta i još nisu dozvoljene, iako je prošlo gotovo mesec dana od ukidanja vanrednog stanja, 5. maja.

„Stručni tim iz Ministarstva je u stalnom kontaktu sa epidemiolozima i Institutom za javno zdravlje, kako bi doneli odluke u najboljem interesu korisnika. Odluka o mogućnosti poseta i izlazaka iz ustanova za smeštaj će biti donesena kada se za to budu stekli uslovi, kada epidemiolozi daju saglasnost i uz vrlo jasnu i preciznu instrukciju. O svemu tome javnost će biti blagovremeno, unapred informisana“, navode iz Ministarstva.

Odluka o otvaranju staračkih domova nije laka, a mnogo je onih koji je isčekuju.

Predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih Radoslav Milovanović za naš portal kaže da se na otvaranje domova i dozvolu poseta treba odvažiti i da nikome ne ide u prilog da se takva odluka olako donese.

“Jedina sekiracija je što nikako da se puste posete, a dosta je zainteresovanih da vide svoje bližnje i da se malo popusti sa vanrednim merama koje su kod nas još uvek na snazi”, rekao je Milovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare