Bavanište posečena šuma Foto:Privatna arhiva

Meštani Bavaništa u opštini Kovin danonoćno brane seosku šumu od nelegalne seče, iako je u septembru Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdao rešenje o zabrani seče.

Kako je izjavio jedan od meštana, Bavaništanci su 11. oktobra otišli u Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, sektor za šumarstvo i saznali da je 16. septembra šumarski inspektor obavio vanredni nadzor i sačinio zapisnik, a 22. septembra izdato je rešenje o zabrani seče.

Meštani su dodali da šumu nelegalno seče firma iz Beograda, koja je osnovana 23. marta ove godine, što piše u rešenju o zabrani seče.

Bavanište posečena šuma Foto:Privatna arhiva

Uprkos zabrani nadležnih, seča se nastavila zbog čega su meštani 13. oktobra blokirali ulaz u šumu, organizovali danonoćna dežurstva i vozilima obilaze šumu.

Oni su naveli da su pozvali policiju iz Kovina, čija je patrola izašla na lice mesta.

Pročitajte još:

Kako su naveli, patrola je zatekla nepoznate osobe koje su isečene trupce pokušali da natovare na traktor, ali im je naređeno da odmah obustave radove.

Potom su ti policajci pozvali kolege iz Pančeva. Pančevačka policija izašla je na teren, obavila uviđaj i zbog nelegalne seče privela nekoliko osoba, ispričali su meštani i istakli da neće odustati od odbrane šume.

Dodali su i da su Privrednom sudu u Smederevu, kao i novoosnovanoj jedinici za ekološki kriminal u Beogradu podneli krivične prijave za krađu i bespravnu seču šume protiv NN lica.

Od 13. oktobra pokrenuta je peticija protiv bespravne seče šume, a do sada je sakupljeno više od 1.500 potpisa.

***

VIDEO: Skandal u šumi kod Zaječara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar