Savo Manojlović Foto: FoNet/Milica Vučković

Odlukom Ustavnog suda u predmetu IUo39\22 ukinuta je Uredba Vlade kojom je poništen projekat Jadar čime je postupljeno po inicijativi "Rio Tinta", objavio je lider pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović.

„Ustavni sud je ovu odluku sinhronizovano i ekspresno doneo u koordinaciji sa političkim vlastima i Rio Tintom. Napominjem da već drugu godinu nije odlučeno o ustavnoj žalbi zbog neodlučivanja Narodne skupštine po narodnoj inicijativi koju je podnelo 38.000 građana. Gaženjem Ustava i okupacijom institucija Rio Tinto i okupatorska vlast spremne su da izazovu građanske sukobe poput onih u Papua Novoj Gvineji“ napisao je Manojlović na društvenoj mreži X.

Građani, ekološki aktivisti i političari koji se protive otvaranju rudnika litijuma u okolini Loznice okupili su se jutros ispred Ustavnog suda Srbije, pošto je bilo nezvanično najavljeno da bi sud danas mogao da proglasi neustavnom odluku Vlade Srbije da ukine prostorni plan za dolinu Jadar.

Okupljeni su tražili prijem kod predsednice Suda ili nekoga ko je menja, ali nisu stigli dalje od portira, koji im je rekao da ih danas niko neće primiti, a da će na njihov zahtev odgovoriti u zakonskom roku pisanim putem.

Aktivisti „Ne damo Jadar“ tražili su takođe od Ustavnog suda da im po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja dostave spisak svih inicijativa koje je podnela „Rio Sava“ i „Rio Tinto“, kao i svih inicijativa podnetih tom sudu koje se odnose na uredbu o prostornom planu za Jadar.

Učesnici su na kraju protesta lancima i katancima zatvorili vrata zgrade Ustavnog suda i poručili da se ignorisanjem njihovog zahteva sud stavio na stranu „Rio Tinta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare