Foto: Google maps/Marija Janković

Profesor Bogoslovskog fakulteta Rodoljub Kubat planira da obavesti rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović o pritiscima koje fakultet vrši i na njega, a posebno na studente objavom da nema blagoslov Sinoda SPC da predaje. Kubat za Nova.rs takođe najavljuje da će dekanu Bogoslovskog uputiti opomenu pred tužbu kojom će zatražiti povlačenje spornog obaveštenja i ukoliko to ne uradi - tužiće ga za mobing i povredu zakona. 

Bogoslovski fakultet sinoć je postavio objavu na svom tviter nalogu da se obaveštavaju studenti da profesor Kubat nema pravo da drži nastavu pošto mu je Sinod Srpske pravoslavne crkve povukao blagoslov za podučavanje.

U toj objavi se takođe konstatuje da je nastava koju drži Kubat „nevažeća i predstavlja vid suprotstavljanja odlukama crkvene vlasti, u koje želi da uvuče i studente“.

Kubat prenosi da mu je dekan Bogoslovskog fakulteta samo usmeno pročitao da je Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio da on nema pravo da podučava studente.

„U toj odluci koja mi je usmeno saopštena ne pominje se otkaz, niti moje uklanjanje sa fakulteta. To je nezakonito, oni nemaju pravo na to po Statutu fakulteta“, ističe Kubat.

Međutim, ukazuje da je mnogo veći problem to što je uprava fakulteta svojim objavama zapretila studentima da ne dolaze na njegova predavanja i na taj način izvršila pritisak na njih.

Rodoljub Kubat Foto: Marija Janković

Ističe da je profesor na akreditovanom programu, da je na prošloj sednici Naučno-nastavnog veća fakulteta usvojen raspored predavanja na kom se on vodi kao profesor, kao i da studenti imaju obavezu da pohađaju predavanja.

„Planiram da dopisom obavestim rektorku Univerziteta o svemu što se dešava, na koji način se ugrožavaju i moja i prava studenata i to sve suprotno univerzitetskim pravilima“, ističe Kubat.

Istovremeno planira da i dekanu Bogoslovskog uputi opomenu pred tužbu tražeći da se skine sporna objava, kao i da ga tuži i za mobing i za kršenje zakona ukoliko to ne uradi.

„Sinod SPC, prema mojim informacijama, nije uopšte raspravljao o meni, već je samo episkopu bačkom naloženo da napravi dopis na osnovu koga bi mogli da mi povuku blagoslov i sada oni na fakultet prenose da realizuje tu njihovu odluku za koju nemaju osnova“, objašnjava Kubat.

Podseća da pre izbacivanja Bogoslovskog fakulteta sa Univerziteta u Beogradu pedesetih godina prošlog veka Sinod SPC nije imao nikakve ingerencije nad predavačima.

Dok je fakultet bio pod okriljem crkve i van Univerziteta, kako navodi, taj blagoslov je postojao kao vrsta preporuke, koja je ostala kao neobavezujuće mišljenje i posle povratka u okrilje Univerziteta 2004. godine.

„SPC ne može da odlučuje ko će da predaje na fakultetu“

Univezitet u Beogradu mora da reaguje jer je ovakvo ponašanje Srpske pravoslavne crkve definitivno narušavanje autonomije Univerziteta, ističe Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i jedna od najaktivnijih članica u grupi profesora koja je prethodnih godina upozoravala na ugrožavanje autonomije univerziteta.

Foto:Nemanja Jovanović

„U pitanju je jedini fakultet gde neka druga institucija, mimo Univerziteta, ima uticaj na angažovanje profesora. Očekujem da Univerzitet učini sve da zaštiti svog zaposlenog koji je zaposlenik Univerziteta, a ne Srpske pravoslavne crkve i ja ću se svim snagama truditi da zaštitimo kolegu“, poručila je profesorka Stojković.

I njen kolega Slobodan Prvanović, istraživač Instituta za fiziku Beogradskog unverziteta i nekadašnji član univerzitetskog Odbora za etička pitanja, ističe da je važno da Univerzitet reaguje.

„Sinod SPC ne može da odlučuje ko će da predaje na Bogoslovskom fakultetu, koji je deo Univeziteta, čiji je osnivač država“, poručuje Prvanović.

„Profesor Kubat je zvanje profesora dobio od Univerziteta, a ne od Sinoda. Ako je on zabrljao nešto kao profesor treba zbog toga da odgovara po univerzitetskim pravilima. Međutim, ako takvih grešaka nema, ne može niko da ga kažnjava zbog njegovog mišljenja koje očigledno ne odgovara Sinodu“, naglašava.

Bogoslovski fakultet, kako ističe Prvanović, mora da se odluči da li želi da ostane pod okriljem Univerziteta.

„Oni su sada deo Univerziteta i treba da poštuju pravila po kojima on funkcioniše. Ako ne žele da budu deo univerziteta, treba to da kažu i da izađu. Ali, onda možda neki profesori i studenti neće želeti tamo da rade ili studiraju“, zaključuje Prvanović.

Da li će i na kakav način reagovati Univerzitet u Beogradu nismo mogli da saznamo jer rektorka Ivanka Popović nije odgovarala na naše pozive i poruke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare