Foto: NOVA S/Ivan Dinić

Senat Univerziteta u Beogradu apelovao je danas da se docentu Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Vukašinu Milićeviću omogući da javno istupa, navodeći da je potrebno da svi imaju razumevanja prema činjenici da se radi o jednom od osnovnih uslova za ostvarivanje autonomije Univerziteta, navodi se u saopštenju ove institucije.

Saopštenje Senata Univerziteta u Beogradu prenosimo u celosti:

„Povodom najnovijih vesti u vezi sa pokušajem uskraćivanja prava doc. dr Vukašina Milićevića, nastavnika na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, da se obraća javnosti, Senat Univerziteta, na sednici održanoj u sredu, 8. aprila ove godine, usvojio je saopštenje koje glasi:

Univerzitet u Beogradu izražava spremnost da, u skladu sa čl. 4 st. 2 Кodeksa profesionalne etike, usvojenog 22. juna 2016. godine, i u budućnosti nastavlja da podržava i podstiče slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice.

Podsećamo da je, u skladu sa odredbom čl. 7 st. 1 Кodeksa, Univerzitet u obavezi da svakom članu univerzitetske zajednice osigura uživanje svih prava koja se ostvaruju u njegovom okviru, kao i poštovanje prava zajemčenih Ustavom i zakonima. U tom smislu, posebno je važno podsetiti na odredbu čl. 35 st. 1 Кodeksa, prema čijim rečima članovi univerzitetske akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije, kao i na slobodno izražavanje stavova u štampanim i elektronski dostupnim materijalima.

Da bi ovo pravo bilo u punoj meri uživano, potrebno je da svi imamo razumevanja prema činjenici da se radi o jednom od osnovnih uslova za uživanje prava na autonomiju Univerziteta, koja je garantovana najvišim domaćim i međunarodnim pravnim aktima. Uživanje ovog prava, naravno, podrazumeva iznošenje obrazloženih i utemeljenih stavova, na osnovu kojih je moguće izgraditi ambijent za naučnu raspravu koja je dostojna naše zajedničke ustanove, koja u svom sastavu ima 31 fakultet i 11 instituta, a na kojoj znanja i veštine stiče gotovo sto hiljada studenata koji treba da daju pun doprinos razvoju našeg društva.

 

Pozivajući se na čl. 5 Кodeksa, Univerzitet poziva sve svoje članice, nastavnike i studente, da neguju odnose saradnje koji su zasnovani na međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju, vodeći računa o akademskim interesima Univerziteta kao celine. Uvereni smo da će Univerzitet nastaviti da funkcioniše u atmosferi u kojoj se podstiče sloboda izražavanja mišljenja, i to na način koji već više od dva veka oblikuje osnovne pravce njegovog delovanja, u okvirima akademske zajednice koju čine njegovi studenti, nastavnici i istraživači, kao i u širem društvenom kontekstu.

Univerzitet u Beogradu će nastaviti da obaveštava javnost o svim relevantnim vestima u vezi sa njegovim funkcionisanjem, u toku trajanja vanrednog stanja, kao i nakon njegovog, nadamo se što skorijeg, ukidanja.“

Vukašin Milićević pripada grupi mlađih sveštenika u redovima SPC i više puta je otvoreno pričao o problemima unutar crkve, poput onih koji se odnose na dešavanja na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu, a nedavno je govorio i o načinu organizovanja pričešća u vreme epidemije.

Foto: NOVA S/Ivan Dinić

Zbog toga mu je patrijarh Irinej zabranio javne nastupe. U obrazloženju zabrane, navodi se da je Milićević kažnjen zbog “neposlušnosti i stavova koje je iznosio, a za koje je patrijarh ocenio da su protivni stavu Srpske pravoslavne crkve”.

U pismu koje je patrijarh uputio Milićeviću takođe se navodi da mu zabranjuje sveštenodejstvo i da ga stavlja u nadležnost crkvenog suda.

Da podsetimo, poslednji nastup Vukašina Milićevića je bio u Utisku nedelje Olje Bećković  na TV Nova S.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram