Foto:RTV Bogoljublje; Ivan Dinić; Marija Janković; TVHram

Na sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, koja je održana u sredu 26. avgusta, vladika Irinej Bulović je zahtevao da to crkveno telo oduzme saglasnost za rad trojici profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Kako navode izvori Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve, profesori koji su se našli na Bulovićevom udaru su Vukašin Milićević, Rodoljub Kubat i Dragomir Sando.

“Sinod je taj koji daje saglasnost profesorima da rade na fakultetu. Bulović je želeo da kazni trojicu profesora, ali ga je u tome sprečio drugi episkop. Čitav slučaj sada ima ‘status kvo’ i ne znamo kako će se sve završiti”, navodi izvor Nova.rs upućen u događaje u Sinodu.

Kubat: Sude nam bez našeg znanja

Profesor PBF Rodoljub Kubat za Nova.rs ističe da je iznenađen činjenicom da se o njegovoj i sudbini njegovih kolega raspravlja na Sinodu, bez da ih je iko kontaktirao.

PROČITAJTE JOŠ...

“Niko nas nije pozvao da razgovaramo, a to je nešto elementarno. Pitam se da li je u pitanju odmazda zbog moje izjave koju sam dao za vaš portal, a gde sam doveo u pitanje status episkopa Irineja na našem fakultetu? Možda je razlog to što smo mi podneli prijavu Odboru za profesionalnu etiku u kojoj smo tražili da se ispita kako je izabran Savet našeg fakulteta”, objašnjava Kubat, ističući da je razočaran najnovijim događajima u Crkvi i njenoj obrazovnoj ustanovi.

Rodoljub Kubat Foto: Marija Janković

“Zašto smo mi o tome morali da saznamo iz medija? Mi kao profesori zaslužujemo bar toliko poštovanja da nas obaveste. Jan Hus je pre 600 godina osuđen, ali je on išao na suđenje, zvali su ga i on se izjasnio. Nama sude, a niko nas ništa nije pitao”, naveo je Kubat.

Milićeviću i dalje zabranjeno da govori

Naš portal nije mogao da dobije izjavu od sveštenika i docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vukašina Milićevića, jer je i dalje na snazi zabrana javnog nastupanja koju mu je izrekao patrijarh Irinej u martu ove godine.

Foto: NOVA S/Ivan Dinić

Patrijarh je tada zamerio docentu Bogoslovskog fakulteta da pokazuje neposlušnost prema njemu kao nadležnom arhijereju, da ne priznaje Ustav SPC, kao i da iskazuje prezir prema odlukama Svetog arhijerejskog sabora, koje su kako se navodi, obavezujući i za klerike i za episkope.

“Ovim vam zabranjujem svaki javni nastup u usmenom, pisanom ili elektronskom obliku, stavljam vas pod zabranu sveštenodejstva i u nadležnost Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko karlovačke” zaključuio je u svom pismu patrijarh Irinej.

Foto:Privatna arhiva

Podsetimo, Milićević pripada grupi mlađih sveštenika u redovima SPC koji je više puta otvoreno o problemima unutar crkve, kao i o dešavanjima na Bogoslovskom fakultetu.

Poslednji nastup Vukašina Milićevića je bio u Utisku nedelje Olje Bećković  na TV Nova S.

“Sando na udaru zbog izjava o Porfiriju i Vukašinoviću”

Kako navode izvori našeg portala, status profesora Dragomira Sanda doveden je u pitanje zbog njegovih izjava o mitropolitu Porfiriju i prodekanu PBF Vladimiru Vukašinoviću. Podsetimo, upravo je ovaj profesor upoznao nadležne na fakultetu sa pričama studentkinja koje su tvrdile da ih je Vukašinović silovao.

Dragomir Sando Foto: printsvreenTVHram

Takođe, Sando je zajedno sa Kubatom potpisao i tužbu protiv izbora Saveta fakulteta. O najnovijem slučaju na Bogosloviji, Sando nije želeo da govori za Nova.rs.

Porfirije: Sa Sandom imam bratske odnose

U izjavi za Nova.rs, mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije je istakao da prvi put čuje da je profesor Dragomir Sando došao u neprilike zbog sukoba sa njim. Porfirije je demantovao da postoji bilo kakav sukob između njega i Sanda.

„Sa ocem Dragomirom nemam nikakvih ličnih problema. Sa njim imam dobre bratske odnose i sve što mogu da kažem jeste da mu uvek želim sve najbolje“, istakao je mitropolit zagrebačko-ljubaljnski.

Podsetimo, sveštenik Dragomir Sando je ranije u izjavi za dnevni list “Danas”, izjavio da ga je uoči sedmice veća PBF 12. novembra 2019. godine, na kojoj je smenjen tadašnji dekan Ignatije Midić, pozvao mitropolit Porfirije i da mu je uputio pretnje ukoliko ne glasa kako mu kaže.

Foto: Printscreen Insajder.net

Sando je tada izjavio da ima i svedoke – goste na porodičnom slavlju koji su preko telefona čuli kad mu je mitropolit Porfirije saopštio da mu je “patrijarh poručio da, ukoliko sutra ne glasa za smenu dekana, glava mu je na panju”. Profesor Sando je rekao i da isto veče o tome obavestio vladiku Ignatija, a da mu patrijarh Irinej, sa kojim se potom nekoliko puta sreo, ništa nije spominjao.

PROČITAJTE JOŠ...

“Veoma dugo poznajem mitropolita Porfirija, još dok je bio iguman Kovilja, ali ne mogu ga prepoznati koliko se promenio poslednjih godin”, istakao je krajem prošle godine Dragomir Sando.

Tragom pomenutih informacija, portal Nova.rs je pokušao da stupi u kontakt i sa Irinejem Bulovićem. Iz informativne službe Eparhije bačke nam je rečeno da pošaljemo mejl, što smo i učinili, ali odgovore na pitanja do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare