Foto: NOVA S/Ivan Dinić

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je doneo odluku da se izda saopštenje u kojem će se pružiti podrška docentu Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Vukašinu Milićeviću i izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se on našao, potvrdio je za portal Nova.rs dekan Biološkog fakulteta, profesor Željko Tomanović.

Tomanović navodi da slučaj Vukašina Milićevića nije bio predstavljen kao posebna tačka dnevnog reda na sednici Senata, već da je zabrana njegovih javnih nastupa prokomentarisana uz kratku diskusiju. On navodi da je sastanak održan elektronski i da se glasalo o tome da li da Univerzitet oglasi povodom ovog slučaja.

„Niko nije bio protiv, ni uzdržan. Bila je kraća diskusija oko toga da li da se izda sopštenje, koje neće zadirati u nadležnosti Crkve, ali gde će se navesti da je kolega deo nastavnog osoblja kao docent na fakultetu i da ima pravo da iskazuje svoje javno mišljenje“, kaže Tomanović.

On objašnjava da je diskusija nastala kad je budući dekan Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, Zoran Ranković, objasnio ostalim članovima Senata da je Milićević kažnjen kao svešteno lice.

„Kolega, budući dekan Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, istakao je da je Milićević kažnjen kao lice koje obavlja crkvene dužnosti. Tu se javila diskusija, ali smo se na kraju usaglasili da se pripremi jedan, kako rektorka Ivanka Popović rekla, pažljiv tekst koji neće ni na jedan način zadirati u nadležnosti Crkve, ali koji će skrenuti pažnju na ono što se dogodilo“, rekao Tomanović.

Saopštenje Senata Univerziteta u Beogradu očekuje se do kraja dana.

Vukašin Milićević pripada grupi mlađih sveštenika u redovima SPC i više puta je otvoreno pričao o problemima unutar crkve, poput onih koji se odnose na dešavanja na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu, a nedavno je govorio i o načinu organizovanja pričešća u vreme epidemije. Zbog toga mu je patrijarh Irinej zabranio javne nastupe. U obrazoženju zabrane, navodi se da je Milićević kažnjen zbog „neposlušnosti i stavova koje je iznosio, a za koje je patrijarh ocenio da su protivni stavu Srpske pravoslavne crkve“.

U pismu koje je patrijarh uputio Milićeviću takođe se navodi da mu zabranjuje sveštenodejstvo i da ga stavlja u nadležnost crkvenog suda.

Da podsetimo, poslednji nastup Vukašina Milićevića je bio u Utisku nedelje Olje Bećković  na TV Nova S.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram