Foto:Nova.rs

U kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru na lečenju je 268 kovid pacijenta, od kojih svaki četvrti ima tešku ili srednje tešku kliničku sliku, izjavio je novi vršilac dužnosti direktora te ustanove Prof. dr Slobodan Milisavljević. On je na današnjoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije rekao da je popunjenost kapaciteta za zbrinjavanje kovid pacijenata trenutno oko 75 posto.

„Pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom zahtevaju oksigenu potporu i njihovo stanje se pogoršava, ne na dnevnom nivou, već iz sata u sat‘‘ upozorio je Prof. dr Slobodan Milisavljević na ozbiljnost situacije. On je istakao da je na respiratoru trenutno 29 pacijenata, dok kiseonik preko ‘‘haj flou‘‘ uređaja prima 37 obolelih.

Prema njegovim rečima u UKC-u sedam klinika radi u kovid režimu, a trijaža svih kovid pacijenata obavlja se na Infektivnoj klinici, odakle se dalje, na osnovu kliničke slike upućuju u jedinice intenzivnog lečenja i druga kovid odeljenja. Dnevno se sa lečenja otpusti oko 20 kovid pacijenata, ali je broj hospitalizovanih poslednjih dana gotovo uvek isti, jer je broj prijema novoobolelih isti kao i broj izlečenih pacijenata, rečeno je na Štabu za vanredne situacije.

Novi vd direktor je izjavio da se u UKC-u postepeno uvodi normalizacija operativnog programa, posle nedavne zabrane svih operacija koja je bila na snazi u toj ustanovi.

‘‘Operativni program je dozirano pušten, pre svega za onkološke pacijente, jer najveći poblem imaju pacijenti sa teškim malignim oboljenjima kod kojih je indikovano operativno lečenje. Sada je to pušteno, a nadamo se da ćemo u zavisnosti od karaktera epidemiološke situacije početi i sa klasičnim operacijama. Izvršena je preraspodela odeljenja u Kliničkom centru, tako da pokušavamo da uradimo većinu invanzivnih dijgnostičkih procedura za ne kovid pacijente, ali opet sve zavisi od epidemiološke situacije. Ukoliko se stanje poboljša, onda ćemo sve veći broj intervencija vratiti na staro, odnosno krenućemo sa svim invazivnim dijagnostičkim procedurama i redovnim operativnim programom‘‘ pojasnio je dr Milisavljević.

Prof dr Slobodan Milisavljević Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije ocenjeno je da je u Kragujevcu i dalje ‘‘ozbiljna epidemiološka situacija‘‘ bez obzira na to što je broj novozaraženih sa nedavnih 300 slučajeva dnevno, poslednjih nekoliko dana ‘‘pao‘‘ ispod 200 novoobolelih, te apeluju na građane da se što pre vakcinišu. Prema najnovijim podacima gradskog Instituta za javno zdravlje, do sada je revakcinisano 50,74 odsto punoletnih građana, dok je treću dozu primilo 15 osto, odnosno oko 23.000 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar