Smena direktora UKC Kragujevac koji je zabranio operacije

Društvo 30. sep. 202110:49 > 11:06
Podeli:
Kragujevac, UKC, Univerzitetski klinički centar
Dr Predrag Sazdanović Foto: Aleksandra Petrović /Nova.rs

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, Predrag Sazdanović, biće smenjen na sednici Vlade Srbije, a za rukovođenje jednim od četiri klinička centra u Srbiji Vlada će imenovati Sazdanovićevog dosadašnjeg zamenika, profesora doktora Slobodana Milisavljevića.

Da se u Univerzitetskom kliničkom centru dešavaju promene nezvanično saznaje i naš portal, a od sagovornika iz te ustanove, dobili smo informacije da je „UKC na nogama“ i da su oba doktora danas u direktorijumu, gde će navodno biti obavljena primopredaja dužnosti, nezvanično saznaje kragujevački portal Glas Šumadije.

Šta je dovelo do ove iznenadne smene za sada nema zvaničnih informacija, ali se nezvanično spominje da će Predrag Sazdanović dobiti višu funkciju, te da će biti imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

Predrag Sazdanović je funkciju vršioca dužnosti direktora UKC-a obavljao punih šest godina, a na to mesto imenovan je u septembru 2015. Tokom pandemije koronavirusa, Sazdanović je upamćen kao direktor koji nije želeo svim medijima da daje informacije o broju hospitalizovanih pacijenata i kapacitetima u UKC-u, a kada se pojavljivao u javnosti, uglavnom je birao medije bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Tako je na svečanosti upriličenoj povodom dodeljivanja zahvalnica donatorima koji su u prvim danima pandemije UKC-u donirali sredstva za dezinfekciju i zaštitnu opremu, izostavio pozivnicu za SBB Fondaciju, koja je toj ustanovi poklonila 600 litara medicinskog alkohola. Sazdanović je tada rekao da je „zaboravio“ na tog donatora.

Kao član gradskog kriznog štaba, u julu prošle godine, kada je u Kragujevcu proglašena vanredna situacija, krivicu je svalio na građane i izjavio je da je širenje pandemije „posledica bezumne razularenosti građana“.

Poznat i je po naredbama koje donosi u ustanovi, pa je tako krajem avgusta zabranio korišćenje godišnjih odmora i naredio da svi zaposleni prekinu svoj odmor, a najnovija je još uvek je na snazi, a odnosi se na obustavljanje svih operacija, uključujući i obolele od karcinoma. Prema toj naredbi, zbog širenja zaraze, u UKC-u, radiće se samo hitne intervencije.

Novi v.d. odlikovan zlatnom medaljom za suzbijanje pandemije

Na mesto prvog čoveka Univerzitetskog kliničkog centra biće imenovan pofesor doktor Slobodan Milisavljević, koji je do sada bio Sazdanovićev zamenik.

Kragujevac, UKC, Univerzitetski klinički centar
Dr Slobodan Milisavljević Foto: Aleksandra Petrović /Nova.rs

Dr Milisavljević je inače koordinator Ministarstva zdravlja za pandemiju, a predvodio je ekipu zdravstvenih radnika iz Kragujevca, koji su u jeku pandemije u Novom Pazaru pomogli tamošnjem zdravstvenom sistemu. Zbog tih zalaganja, dr Milisavljević je ukazom predsednika Republike Srbije odlikovan zlatnom medaljom, a dobitnik je i nagrade grada Novog Pazara za doprinos u suzbijanju epidemije.

Slobodan Milisavljević je dugogodišnji grudni hirurg u UKC-u i profesor na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Bonus video – Radmilo Janković o koroni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar