21.06
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 88 osoba pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još četvoro ljudi. Tesitrane su 7.992 osobe, a na respiratorima se nalazi 16 pacijenata.

Pročitajte i ovo

Podsetimo, u Srbiji je juče registrovano 60 osoba pozitivnih na koronavirus, a preminule su četiri osobe. Testirano je 5.938 osoba, a na respiratorima je 16 pacijenata.

***
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da očekuje da danas u Srbiji bude više od 50 odsto punoletnih vakcinisanih građana.

„Trenutno imamo 49,9 odsto, treba nam još 6.000. To je veliki uspeh Srbije i očekujem da do kraja juna imamo 50 odsto revakcinisanih“, napomenuo je Đerlek.

On kaže da je najviše vacinisanih građana u Priboju – 60 odsto, Nišu 59, Bosilegradu 58. Najmanje vakcinisanih je u Tutinu 14 odsto, Novom Pazaru 23 odsto, Lajkovcu 25. Brojčano prednjače Beograd, Novi Sad i Niš, u kojima je ukupno jedna trećina vakcinisanih građana Srbije.
***
Doktor Predrag Đurić kaže da je za kraj epidemije koronavirusa potrebno da prođu četiri nedelje bez novih slučajeva zaraze. On ističe da je cifra od 50 odsto vakcinisanih za kraj epidemije arbitaran stav.

„Nije svrsihshodno određivati datume kada će epidemija da mine ili oslabi. Pandemija je dinamičan proces“, poručuje srpski lekar.
***
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, izjavio je da je zadovoljan što je Srbija nadomak 50 odsto vakcinisane punoletne populacije bar jednom dozom, ali je i zabrinut što je odziv mladih i dalje nizak.

On je ukazao da je poseban problem indijski, odnosno delta soj korone, koji bi mogao da se pojavi i kod nas. Srpski epidemiolog je istakao da smo u riziku da delta soj opstane među mladima i da tako budemo u ozbiljnoj situaciji na jesen.

„Upravo zato je najbolje da gledamo Veliku Britaniju, oni imaju delta soj, a i tamo je drugačiji odnos mladih prema vakcinaciji“, naglasio je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar