Foto: Printscreen/AP

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da očekuje da danas u Srbiji bude više od 50 odsto punoletnih vakcinisanih građana.

Mirsad Đerlek je gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS) rekao da da očekuje da danas Srbija pređe broj od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana i da do kraja juna bude 50 odsto revakcinisanih.

„Trenutno imamo 49,9 odsto, treba nam još 6.000. To je veliki uspeh Srbije i očekujem da do kraja juna imamo 50 odsto revakcinisanih“, napomenuo je Đerlek.

Pročitajte i ovo

On kaže da je najviše vacinisanih građana u Priboju – 60 odsto, Nišu 59, Bosilegradu 58. Najmanje vakcinisanih je u Tutinu 14 odsto, Novom Pazaru 23 odsto, Lajkovcu 25.

Brojčano prednjače Beograd, Novi Sad i Niš, u kojima je ukupno jedna trećina vakcinisanih građana Srbije, rekao je Đerlek.

Đerlek je naveo da je tokom vikenda bilo veliko interesovanje stranaca za vakcinaciju u Srbiji. Oko 14.000 stranaca je primilo vakcinu u našoj zemlji, najviše iz Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i sporadično iz Albanije.

Govoreći o vakcinaciji mladih, državni sekretar je istakao da brojka od 17,3 odsto još nije zadovoljavajuća, ali da je bolja nego pre mesec dana.

„Da pohvalim mlade koji pokazuju zrelost da pomognu državi da dođemo do što više vakcinisanih i kolektivnog imuniteta“, istakao je Đerlek. i dodao da je do sada 350.000 građana izvadilo digitalni zeleni sertifikat.

Uskoro aplikacija za samoproveru postkovid sindroma

Mirsad Đerlek je rekao da se za tri nedelje, možda i manje, očekuje da bude završena aplikacija za pacijente koji se žale na posledice kovid infekcije.

„Pokazuje se da je veliki broj pacijenata traži pomoć lekara. Ministar Lončar je zadužio doc. dr Gorana Stevanovića sa Infektivne klinike da sa svojim timom naprave taj medicinski deo upitnika gde bi se izvršila neka samokontrola, koliko ljudi mogu da sumnjaju na postkovid sindrom. Ostaje da se usaglasi sa e-upravom i za tri nedelje bi trebalo da bude dostupno građanima“, istakao je Đerlek.

Cilj je, kako kaže, da se bude dostupniji građanima, kako bi oni što pre mogli da zakažu kod lekara i dobiju adekvatnu terapiju za postkovid sindrom.

„Imamo veliki broj pacijenata sa mentalnim oštećenjem, gde je ova situacija ostavila traga na naciju, a imamo i organska oštećenja. Savet je da se obrate izbranom lekaru koji će brzo napraviti anamnezu i odrediti kom specijalisti se dalje javiti za pomoć“, naglasio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar