Nemanja Nenadić Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Nakon predstavljanja Indeksa percepcije korupcije za 2020. godinu po kom se Srbija smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić objašnjava za Nova.rs na koji način je pandemija koronavirusa u tom dodatno pogoršala stanje i ogolila već postojeće slabosti institucija i mehanizama za borbu protiv korupcije.

Transparentnost Srbija predstavila je danas Indeks percepcije korupcije (CPI) 2020 koji pokazuje da se Srbija i ove godine smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok jer ima 38 od idealnih 100 poena. U saopštenju se navodi da je pandemija COVID – 19 doprinela tome da se stanje dodatno pogorša.

Povezane vesti:

Programski direktor Transparentnosti Srbija napominje za Nova.rs da je pandemija u celom svetu, ne samo u Srbiji, pogoršala situaciju kada je reč o mogućnostima za borbu protiv korupcije, a kao razlog za to navodi povećanje javnih rashoda, hitnost nabavki i što su neka ljudska prava morala da budu ograničena.

Međutim, kako kaže, u Srbiji su se sve te pojave manifestovale u većoj meri nego što je to bilo neophodno.

“To je naročito vidljivo kod javnih nabavki, jer nabavke nisu bile samo hitne već su vršene tako da nije bilo nikakve transparentnosti u njihovom sprovođenju. A to se sve dešavalo na osnovu jednog zaključka Vlade, koji je donet još sredinom marta, kojim su sve nabavke povezane sa kovidom 19 proglašene za poverljive”, kaže Nenadić.

Ovaj zaključak je još uvek na snazi, ali nije objavljen. Zbog toga se, kako kaže Nenadić, ne može sa potpunom sigurnošću reći da li je takvo određivanje tajnosti imalo ikakav pravni osnov.

“Ali stoji činjenica da osnov za tako nešto ne postoji u Zakonu o javnim nabavkama. Šta su bili razlozi za proglašenje tajnosti svih javnih nabavki ostaje da se vidi jednog dana kad taj zaključak bude bio objavljen i kada podaci budu bili naknadno objavljeni”, tvrdi.

Napominje da se Republičku fond za zdravstveno osiguranje pozivao na pomenuti zaključak Vlade kada je odbio da Transparentnosti dostavi tražena dokumenta.

Šta sve neznamo

Na pitanje koje su sve krupnije javne nabavke sprovedene kao “proverljive”, odgovora da je to nepoznato, jer ne postoji ni jedan dokument koji pokazuje šta je nabavljeno ni u kojoj količini.

FOTO TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr

“Imamo samo neproverljive izjave političara o tome da su kupljeni neki respiratori, vakcine, testovi… A i te izjave su česti kontradiktorne”, kaže Nenadić i dodaje da ne postoji prepreka da ti podaci sada saopšte.

Nova.rs već pisala o tome kako je početak epidemije koronavirusa obeležila trka za nabavku raspiratora, licitiranje njivim borjem ali i skrivanje pravih podataka.

“Za respiratore, od danas je državna tajna. Ja sam kriv, pišite to, stavljajte u svojim primedbama, u jednom delu političke oligarhije, kako god hoćete. Mi ćemo da se snalazimo, da nabavljamo što je moguće više aparata”, rekao je Vučić i iskoristio priliku da sa pohvali kako je tog jutra nabavio 50 uređaja, ali da to nigde ne piše.

Od predsednika smo sličan odgovor dobili i kad su u žižu interesovanja, umesto respiratora stigle vakcine.

“Pitanje vakcije je pitanje ekonomskog opstanka. Srbija je na minus jedan, ubedljivo najbolja u Evropi, i to zbog borbe protiv virusa korona. Prva sledeća zemlja je na minus tri, Crna Gora na minus 16. Teže je nabaviti vakcine nego nuklearno oružje”, rekao je Vučić gostujući na televiziji Prva.

Pritom nije propustio priliku da kaže „ne pitajte me odakle“.

Ono što je dostupno otkriva korupciju

Neki deo podataka, napominje Nenadić, počeo je da bude dostupan nakon 1. jula, kada su naručioci počeli da objavljuju izveštaje o javnim nabavkama, mesec dana nakon njihovog zaključenja.

Ti izveštaji su otkrili neke slučajeve korupcije.

Povezane vesti:

Nova.rs pisala je o tome da je tokom vanrednog stanja Republički fond za zdravstvo je “zbog epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih virusom SARS – CoV – 2” raspisao hitnu javnu nabavku sanitetskog i medicinskog materijala, kroz koju je “provukao” medicinsku opremu koja nema veze sa lečenjem zaraženih, a čija vrednost doseže skoro 200 miliona dinara.

Takođe se ispostavilo da je RFZO ovu nabavku kupio od Preduzeća PTM iz Šapca koja je u vlasništvu je Zorice Šakan, rođake pokrajinskog sekretara za zdravstvo i koordinatora Kriznog štaba Zorana Gojkovića.

O drugom primeru ranije se oglasila Transparentnost Srbija saopštivši da je da je Ministarstvo zdravlja nabavilo opremu za kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu bez primene Zakona o javnim nabavkama pozivajući se na odredbu koja omogućava takvo postupanje kada je to neophodno zbog zaštite bezbednosti države. Ministarstvo se u obrazloženju svoje odluke pozvalo, međutim, isključivo na hitnost, a ne i na razloge bezbednosti „što dovodi u pitanje zakonitost ovog postupka nabavke“.

Nenadić kaže kako je poenta u tome da je Srbija u toku epidemije smanjila transparentnost mnogo više nego što su to činile, ne samo razvijenije demokratije, već i na susedne zemlje poput Bosne i Hercegovine.

“To nam je još jasnije pokazalo slabosti našeg sistema”, zaključuje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar