Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Preduzeće PTM iz Šapca, od kog je RFZO kupio nepotrebnu medicinsku opremu u vrednosti od oko 200 miliona dinara “podvlačeći” je pod hitnu javnu nabavku tokom epidemije, u vlasništvu je Zorice Šakan, rođake pokrajinskog sekretara za zdravstvo i koordinatora Kriznog štaba Zorana Gojkovića. Prema podacima sa Agencije za privredne registre, Zorica Šakan, rođena Gojković, ima 100 odsto udela u vlasništvu pomenute firme u kojoj je njen suprug Milorad Šakan direktor. Osim njih dvoje, firma nema nijednog člana upravnog niti nadzornog odbora.

Foto: Privatna arhiva

Tokom vanrednog stanja RFZO je “zbog epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih virusom SARS – CoV – 2” u julu mesecu sproveo hitnu javnu nabavku u vrednosti od milijardu i po dinara, namenjenih za opremu i lečenje pacijenata obolelih od kovida. RFZO je u pregovaračkom postupku ponudu za nabavku sanitetskog i medicinskog materijala pozvala osam firmi koje se bave medicinskom opremom, među kojima se našao i PTM iz Šapca, u vlaništvu Gojkovićeve sestre.

Ovo preduzeće registrovano je 2002. godine, a kao pretežna delatnost na APR se navodi “popravka ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo”.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, PTM se vodi kao obveznik revizije, koja je obavezna za sva preduzeća čiji prihodi prelaze 4,4 miliona evra. Samo u julskoj nabavci, PTM je ukupno prihodovao više od pola milijarde dinara. Od toga, za 168 miliona dinara RFZO je od Gojkovićeve rođake kupio i opremu čija nabavka ni po čemu nije bila hitna, niti se koristi u protokolu lečenja zaraženih koronavirusom.

Tako je usred pandemije od Zorice Šakan kupljen stub za laparaskopiju od 87 miliona dinara, boce za dreniranje, hirurške staplere, ali i najsavremenije endoskopske video kapsule koje se, opremljene kamerom i LED svetlom, koriste za snimanje tankog i debelog creva. Ista firma je bila zadužena i za nabavku dezificijenasa, sistema za grejanje krvi i mantila za jednokratnu upotrebu u visini od 168 miliona dinara. U nabavci se za PTM našlo i oko 38 miliona dinara za hirurške komprese, kao i nesterilne pokrivače za operacione stolove za koje je izdvojeno skoro 50 miliona.

Nova.rs je još polovinom avgusta poslala pitanja RFZO da obrazlože kupovinu ove opreme, ali do danas na njih nije odgovoreno.

Takođe, isto pitanje smo postavili i pokrajisnkom sekretaru Zoranu Gojkoviću, od čije sestre je kupljena sva ova oprema, ali ni od te strane nije stigao odgovor.

Foto: Privatna arhiva

Iz Transparentnosti Srbije kažu da je cela ova nabavka RFZO sporna i da je očigledno da je nameštena.

“Već sama činjenica da je od 37 partija samo na jednu dato dve ponude govori da je cela nabavka nameštena. Pitanje je samo da li su je namestile izabrane firme između sebe ili je RFZO u startu pozvao određene firme unapred znajući da konkurencije neće biti”, kaže Nemanja Nenadić iz TS. On je takođe istakao da javna nabavka izvršena na ovaj način može biti opravdana samo ukoliko je hitnost takva da nije moglo da se čeka nedelju dana ili da od nje zavisi ljudski život, što se baš ne može reći za video kapsule za snimanje debelog creva.


Update: Nova.rs je ranije objavila netačnu informaciju da je Zorica Šakan rođena sestra prof. Zorana Gojkovića. Istina je, što nam je potvrđeno iz više izvora, i onih bliskih Zorici Šakan, da su ona i prof. Gojković rođaci. Iz Pokrajinskog sekretarijata su demantovali da je Zoran Gojković rođeni brat Zorice Šakan, ali na naše dodatno pitanje – da li tvrde da njih dvoje nisu ni u kakvim porodičnim, niti rodbinskim odnosima, nikada nisu odgovorili. Izvinjavamo se čitaocima zbog ove nenamerne greške.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare