Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV/TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Koliko su koštali respiratori, koja je cena spomenika Stefanu Nemanji i jesu li vakcine skuplje od nuklearnog oružja... To su samo neka od pitanja na čije odgovore tapiju imaju samo vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako je reč o trošenju državnog novca - čitaj novca građana Srbije. Sagovornici portala Nova.rs kažu da se za njegovo trošenje ne može reći da je netransparentno, već je apsolutno na nivou državne tajne, da se spisak takvih troškova iz budžeta države konstantno produžava, te da je pitanje šta vlast i iz kojih razloga krije od svojih građana.

Ne pitajte me od kojih para, šta vas briga kako sam nabavio, samo su neke od rečenica kojima predsednik Srbije Aleksandar Vučić stopira sva moguća pitanja o procedurama i ceni.

Podsećanja radi, početak epidemije korona virusa obeležila je trka za nabavku raspiratora i tim povodom sledeća izjava srpskog predsednika.

„Za respiratore, od danas je državna tajna. Ja sam kriv, pišite to, stavljajte u svojim primedbama, u jednom delu političke oligarhije, kako god hoćete. Mi ćemo da se snalazimo, da nabavljamo što je moguće više aparata“, rekao je Vučić.

Pohvalio se i kako je tog jutra nabavio 50 uređaja, ali da to nigde ne piše.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Šta vas briga 

„Šta vas briga kako sam nabavio. I još ću. Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore i trudio se da pomognm zemlji da sačuvamo zdravlje ljudi“, rekao je predsednik Srbije.

Kad je reč o spomeniku Stefanu Nemanji, znamo da je to delo ruskog skulptora i vajara Aleksandra Rukavišnjikova. Znamo i da je izgled spomenika odabran na međunarodnom konkursu 2018. godine koji je raspisao Grad Beograd. Misterija je njegova cena.

Foto:NOVA S

Jedine zvanične informacije koje su se o ceni spomenika mogle saznati, došle su nakon zahteva koji je gradskim vlastima uputila grupa profesora Filozofskog fakulteta iz Beograda, a koja je od Grada nakon žalbe Povereniku uspela da dobije odgovor.

Saznaćete 2023. godine

„Iznos namenskog transfera Zaključkom Vlade RS od 18. jula 2018. godine, određen je za tajni podatak, sa stepenom tajnosti „poverljivo“ i rokom čuvanja do 2023. godine“, odgovor je grada.

Nedavno je krenula masovna vakcinacija građana protiv korona virusa.

I tim povodom još jedna izjava predsednika Srbije, kojom je stavljena tačka umesto svakog znaka pitanja.

I još jedno „ne pitajte me odakle“.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Tv Prva

Govoreći o novoj pomoći privredi Vučić je rekao:

„Mi nismo u lokdaunu, idemo sa novim paketom pomoći, očekujete za 10 dana, ne pitajte odakle pare“, rekao je on i dodao da se drastično menjaju geopolitičke i geoekonomske prilike u svetu.

Vakcine kao nuklearno oružje 

„Pitanje vakcije je pitanje ekonomskog opstanka. Srbija je na minus jedan, ubedljivo najbolja u Evropi, i to zbog borbe protiv virusa korona. Prva sledeća zemlja je na minus tri, Crna Gora na minus 16. Teže je nabaviti vakcine nego nuklearno oružje“, rekao je Vučić gostujući na televiziji Prva.

Povodom konstantnih misterija oko toga koliko košta nešto što se plaća novcem građana, Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija ocenjuje kao prikrivanje nečega što bi trebalo da bude javno.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„To kako bi trebalo da bude nije zanimljivo, zato što se kod nas odvija na ovakav način. Može sve, kako im se hoće, a sve to bez ikakvog protesta opozicije, da pitaju javno i uporno kako se troši novac građana Srbije. Šta je poruka predsednikovih reči? Pitajte me sve, samo ne ono što je jedino bitno – kako trošim novac građana Srbije. Uz svu dodatnu dramatizaciju, tako da je javnosti predstavljeno da je lakše nabaviti nuklearno oružje, nego vakcinu. Vučić je super heroj, a svako ko se usudi da pita kako, zašto, odakle, preko kojih kanala je potpuni diletant“, navodi Dobrašinović.

Sve se krije 

A ovde se ne radi samo o vakcinama, respiratorimja, spomeniku…

„Nijedna nabavka zdravstvene opreme od početka epidemije nema podatke koji su javno dostupni. Mi smo više puta tražili, jednom su nam odgovorili da će odgovoriti naknadno, posle su prestali da reaguju na naše zahteve. I nije to samo oko nabavke medicinske opreme, koja je sad aktuelna, pa nedavno je sklopljen ugovor o izgradnji Železničke stanice Prokop, pristupnih puteva, tržnog centra… Posao je dobila firma koja postoji svega nekoliko meseci, a srpska javnost to ne bi ni znala da se izvođač radova nije javno pohvalio. Kroz koju je to proceduru prošlo, niko ne zna. Da ne pričamo o tome što je naše istraživanje pokazalo da je od 100 najvećih ugovora u 72 slučaja zabeležen samo jedan ponuđač, u narednih 19 po dva ponuđača. Od 100 najvećih javnih nabavki u 65 imamo samo jednog ponuđača. To je stanje stvari. Umesto da odgovorno raspolažu javnim sredstvima i tako obezbede poverenje građana, oni sve kriju, po principu ne pitajte me ništa, ali dizaćete mi spomenik kada saznate, kako je rekao predsednik“, zaključuje Dobrašinović.

Medijska promocija i pumpanje rejtinga

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da je ovo ogroman prostor za manipulacije.

Foto:Medija centar Beograd

„Aleksandar Vučić od svih ovih nabavki pravi predstavu za svoje birače. Čas se pojavljuje u ulozi pilota koji kreće u nabavku respiratora, zatim polazi u pohod za vakcinama, a svi dokumenti o tim javnim nabavkama su pod iznakom državne tajne. Ovo je ogroman prostor za manipulacije, ali i za medijsku promociju i pumpanje njegovog rejtinga, dok mi ostajemo uskraćeni za informacije kako se troše naše pare. Kako ništa od početka epidemije nismo saznali, nećemo saznati ni za vakcine. Iako je Vučić poručio da ćemo mu dići spomenik kad saznamo“, zaključuje Minić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare