Zahvaljujući obraćanju predsednika Srbije, ponovo smo dobili priliku da prođemo kroz inventar skladišta u Krnješevcima i proverimo da li se broj respiratora danas uklapa sa onima pominjanim od izbijanja epidemije do sad. Zamislite, ne uklapa se.

U utorak 7. jula, kada se javnosti obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na respiratorima je bilo 110 pacijenata.

Vučić je te večeri objavio da je u domaćim bolnicama 376 kliničkih respiratora slobodno, dok je još 578 u rezervi.

To znači da Srbija trenutno ima ukupno 1.064 klinička respiratora – kada saberemo onih 110 koji su 7. jula održavali pacijente u životu, „slobodne“ i „rezervne“, dobija se upravo toliki rezultat.

To je više od 1.008, sa koliko smo dočekali epidemiju, ali manje nego 2.200, odnosno 2.700 koliko smo ih navodno kupili, kao što je rekao predsednik Vučić u aprilu u RTS-ovoj emisiji „Upitnik“.

Ne zaboravimo da je Vučić imao pomoć u prebrojavanju respiratora, a posebno krajem aprila, kada su mu se priključili šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u prošlom sazivu, Aleksandar Martinović i poslanica SNS Marija Obradović.

Obradović je, opisujući „nadljudske napore Vučića“, 27. aprila ispred Skupštine rekla da „smo uspeli da platimo 4.000 respiratora. Naravno zbog situacije u celom svetu, zbog roka dostavljanja, mi ćemo dobiti još 1.500 respiratora do kraja to će biti okvirna slika. Razliku do 4000 respiratora – dobićemo novac nazad“.

„Što se tiče respiratora, dragi građani Srbije: ugovorena količina 3.967 respiratora, a do sada nam je isporučeno 585, donirano nam je 120, servisirali smo sami 38 respiratora. Ukupno u sistemu danas imamo implementiranih 743 respiratora…“, rekao je Martinović u parlamentu.

Dodatnu misteriju u celu priču unosi promotivni letak Srpske napredne stranke, u kome se pominje nabavka „više od hiljadu novih respiratora“.

Foto: Promo

Zar to ne znači da bi onda trebalo da ih bude barem 2.008, odnosno onih 1.008 sa kojima smo ušli u epidemiju, koje potom sabiramo sa „više od hiljadu novih“?

Ne, to ne znači to – a ako ste se zapitali zašto, pogledajte podebljan tekst na letku, gde stoji da se radi o „stacionarnim i transportnim“ respiratorima.

Vratimo se sada na sam početak teksta: zahvaljujući Vučićevom obraćanju u utorak, 7. jula, nabrojali smo 1.064 „klinička respiratora“, ali ih tako zovemo samo zato što taj pojam koristi predsednik Srbije – zapravo ne znamo koliko je među njima stacionarnih a koliko transportnih, i da li se i oni broje u „kliničke“.

A kako je predsednik jedini koji iznosti te podatke, ne možemo ni da proverimo koliko kojih ima.

Kada smo se pre oko mesec dana bavili ovom temom, zapitali smo se kako smo to ugovorili 3.967 respiratora, platili 4.000, isporučeno nam je 585, donirano 120 i na kraju SNS izračuna da je nabavljeno preko hiljadu novih respiratora?

Dakle, ponovo ćemo morati da završimo tekst konstatacijom da su respiratori čudna roba – što ih više brojiš, to manje znaš koliko ih imaš i koliko si ih platio, a pogotovo ako si građanin Srbije, i poreski obveznik od čijeg novca su ti respiratori – valjda -nabavljeni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare