Foto:Shutterstock

Tokom vanrednog stanja Republički fond za zdravstvo je “zbog epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih virusom SARS – CoV – 2” raspisao hitnu javnu nabavku sanitetskog i medicinskog materijala, u procenjenoj vrednosti od milijardu i po dinara. Mada se u Odluci o zaključenju nabavke ističe da je ona rađena zbog velikog broja obolelih od COVID te njihovog bolničkog lečenja, RFZO je kroz ovu nabavku “provukao” medicinsku opremu koja nema veze sa lečenjem zaraženih, a čija vrednost doseže skoro 200 miliona dinara.

Prema dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, RFZO je tako 17. jula, pored neophodne opreme, kupio i opremu za laparaskopske operacije, Redon boce za dreniranje, hirurške staplere, ali i endoskopske video kapsule koje se, opremljene kamerom i LED svetlom, koriste za snimanje tankog i debelog creva.

Uprkos tome što se obolelima od COVID, koji su hospitalizovani zbog teških upala pluća i drugih komplikacija prouzrokovanim virusom, ne rade ovakve vrste pregleda, RFZO je za ovaj najsavremeniji metod snimanja digestivnog trakta izdvojio 2.392.000 dinara.

Javna nabavka RFZO
Foto: Privatna arhiva

U nabavci se našlo i mesta za set za laparaskopske operacije po ceni od skoro 87 miliona dinara. Laparoskopija je hirurška dijagnostička procedura koja se koristi za ispitivanje organa unutar abdomena (slepog creva, pankreasa, jetre, žučne kese…), ali se u zvaničnim protokolima ne pominje da se može koristiti za lečenje ili dijagnostifikovanje COVID pacijenata.

RFZO je u istoj hitnoj nabavci izdvojio 35.712.790 dinara za nabavku “hirurškog šavnog materijala”, odnosno staplera. Za cirkularne staplere, koji se korsite “u opštoj, torakalnoj, hirurgiji kolona i rektuma”, RFZO je izdvojio skoro 19 miliona dinara, dok je za linearne staplere, koji se koriste u ginekologiji i pedijatriskoj hirurgiji, plaćeno preko 16 miliona dinara.

U nabavci se našlo i oko 38 miliona dinara za hirurške komprese, kao i nesterilne pokrivače za operacione stolove za koje je izdvojeno skoro 50 miliona.

Javna nabavka RFZO
Foto: Privatna arhiva

Kuriozitet je da je većinu ovog materijala, koji je kupljen pod okriljem hitne javne nabavke zbog epidemije, uprkos tome što se ne koristi u lečenju zaraženih, RFZO kupio od istog ponuđača.

Shodno vanrednoj situaciji, RFZO za nabavku nije objavljivao javni poziv, već je direktno pregovarao sa osam ponuđača, među kojima je i PTM d.o.o. iz Šapca. Po dokumentaciji, RFZO je ovoj firmi za staplere, set za laringoskopiju, videkapsule… platio više od 168 miliona dinara. Ista firma je bila zadužena i za nabavku dezificijenasa, sistema za grejanje krvi i mantila za jednokratnu upotrebu u visini od 168 miliona dinara, a njen ukupan prihod je ovom javnom nabavkom prešao pola milijarde dinara.

Javna nabavka RFZO
Foto: Privatna arhiva

Uvidom u podatke Agencije za privredne register, PTM doo osnovana je 2002. godine, sa sedištem u Šapcu. Kao odgovorno lice navodi se direktor Milorad Šakan, a kao pretežna delatnost firme se na sajtu APR navodi “popravka ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo”. Takođe, PTM se vodi kao obveznik revizije, koja je obavezna za sva preduzeća čiji prihodi prelaze 4,4 miliona evra.

Uprkos tome što se po zvaničnoj delatnosti bave popravkom predmeta za domaćinstvo, PTM se i ranije pominjao u tenderima pojedinih zdravstvenih ustanova u Srbiji sumnjivog legitimiteta.

Javna nabavka RFZO
Foto: Privatna arhiva

Pozivajući se na antikorupcijski sajt “Pištaljka”, Radio televizija Vojvodina je u avgustu 2014. godine objavila da je PTM samo u toj godini prodao tri sterilizatora, u tri različite bolnice, za tri različite sume.

Pištaljka navodi da je tokom javne nabavke Bolnica „Dragiša Mišović“, ističući obavezne tehničke karakteristike uređaja, bukvalno nacrtala sterilizator koji proizvodi Humanmeditek iz Južne Koreje, a čiji je jedini distributer za Srbiju upravo PTM.

Samim tim, PTM je, kao jedinom ovlašćenom serviseru, dobio i posao jednogodišnjeg održavanja i popravke sterilizatora, vredan 1.145.700 dinara, naveo je tada RTV.

Javna nabavka RFZO
Foto: Privatna arhiva

RFZO do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naša pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare