brazil ruska vakcina
Foto: Shutterstock

Vakcinacija protiv koronavirusa uveliko je počela u zemljama širom sveta. I u našu zemlju je stigao određeni kontigent vakcina, a počelo je i dobrovoljno prijavljivanje građana koji žele da se vakcinišu. U Srbiji su trenutno prisutne Fajzerova i ruska Sputnjik V, a od sutra je tu i kineska vakcina. Pitali smo naše čitaoce na društvenim mrežama koju vakcinu bi primili, i zbog čega baš tu.

Na vajber grupi Nova.rs glasalo je više od 1.500 ljudi, a od toga skoro 70 odsto njih je za rusku vakcinu, 24 odsto za Fajzerovu, a svega 7 odsto za kinesku.

Na Fejsbuku je situacija ipak malo drugačija, jer su se prvo sa komentarima oglasili antivakseri, dok je većina, oko 90 odsto naših stalnih pratilaca bila za Fajzerovu vakcinu. Ostali su uglavnom bili za rusku, a niko skoro za kinesku vakcinu.

Evo nekih od odgovora:

„Pfizer, Moderna i Oxford Astra Zeneka. Prošle su treću fazu kliničkih ispitivanja, dostupni su podaci i efikasne su“
“ Pfizer, nakon konsultacija sa kolegama od velikog poverenja!“
“ Fajzer. Ako je dobra Englezu, biće i meni“
“ Opredelila sam se za Fajzerovu ili rusku. Moja ćerka je doktorka i ona bi Fajzerovu, a njena drugarica je specijalista za infektivne bolesti i doktor nauka za tu oblast i radi na Infektivnoj klinici u Beogradu. Pošto je na porodiljskom bolovanju sama se prijavila i pre 2 dana primila Fajzerovu. Nikakvih neželjenih dejstava. Jedino je na mestu uboda boli ruka, nešto više od vakcine za grip, a to je i najavljeno“.

“ Pfizer, primiću je kada dođem na red, imam poverenja u zapadnu medicinu“.

“ Rusku. Pokazala se najsigurnijom, bez nuspojava…To mi je rekla jedna doktorica iz Njemačke i žali što Njemci ne uvoze rusko cjepivo..“

„Pfizer, Moderna, zato što su najkvalitetnije, a to su vakcine nove generacije“
“ Rusku, zato što me je tako savetovala kuma, molekularni biolog“

Koju biste vi primili vakcinu i zašto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare