Grafika: Slađana Đermanović

Pojedine zemlje su kada je u pitanju vakcinacija Kada je u pitanju revakcinacija, neke zemlje su najavile mogućnost da vakcinišu prvom dozom jedne vakcine, a revakcinišu drugom? Koje su vakcine po tom pitanju kompatibilne jedna sa drugom i da li bi to "mešanje" vakcina moglo da umanji njihovu efikasnost?

Na ova pitanja odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona podseća da suštinski naš imunski sistem odgovara na isti virusni protein, protein S i ako je u pitanju Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Sputnjik V vakcina.

„Razumno je,  ukoliko bude nedostatak vakcina, dati drugu dozu drugog proizvođača među navedenima. Ukoliko je dostupna ista vakcina, ne preporučujem kombinovanje sem ako se dođe do saznanja od eventualnom boljem učinku“ ističe ona.

Dr Milošević navodi da npr. kompanija AstraZeneka i Gamaleja institut, koji proizvodi Sputnjik V, rade na tome da utvrde kakav će biti odgovor na kombinaciju njihove dve vakcine.

Podsećamo da su AstraZeneka i Sputnjik tzv. vektorske vakcine, koje sadrže adenoviruse kao transportna sredstva za šiljasti protein S prema kojem organizam stvara anitela. U Fajzerovoj i Moderninoj vakcini protein S se unosi preko informatičke ribonukleinske kiseline.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar