Foto:TANJUG/TANJA VALIČ

Pri ulasku u EU, od 10. novembra, građanima Srbije i još 60 zemalja biće potrebna posebna prijava, a od sredine sledeće godine i sertifikat, odnosno dozvola za ulazak u EU. Ipak, pojedine kategorije stanovništva biće izuzete od novog pravila.

Tokom sledeće godine biće vam potreban poseban sertifikat za ulazak u EU i Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn, koje su članice šengenskog sistema, za državljane oko 60 zemalja, uključujući i Balkanske zemlje koje nisu države članice.

Od novembra počinje da radi novi ulazno-izlazni sistem (Entry/Exit Sistem – EES) kojim je predviđena prijava za ulazak u zemlje Unije, a drugi korak poznatiji kao Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) zahtevaće izdavanje dozvola za putovanje i biće predviđena provera putnika.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ko će moći da uđe bez dozvole

ETIAS obrazac neće morati da popunjavaju osobe koje imaju važeću vizu ili boravišnu dozvolu u nekoj zemlji EU.

Takođe, i ako ste imalac dozvole za lokalni pogranični saobraćaj moći ćete da uđete u zemlje Evropske unije bez popunjavanja obrazca, ali samo u okviru lokalnog graničnog saobraćaja.

Blaže ograničenje ulaska važi i slučaju odlaska na lečenje, ako postoji opasnost po život podnosioca zahteva ili srodnika, odlazak na sahranu člana porodice, obaveza pojavljivanja pred sudom ili neka „važna obaveza“. U tom slučaju putnik popunjava ETIAS prijavu za tzv ograničenu licencu sa navođenjem razloga. Dozvolu izdaje država u koju lice putuje i važi samo za putovanje u tu zemlju najduže 90 dana. Na primer, ako je u pitanju odlazak na sahranu, država EU može odobriti ulazak samo za dane sahrane.

Ako osoba u međuvremenu podnese zahtev i dobije drugi ETIAS za putovanje u sve zemlje Šengena, ograničena dozvola automatski prestaje da važi.

Šengenska zona Foto:EPA-EFE/ANTONIO BATNije potreban sertifikat za nosioce diplomatskih ili specijalnih pasoša čije zemlje imaju potpisane sporazume sa EU, kao ni za ljude koji su u tranzitu preko evropskog aerodroma.

Osobe sa dvojnim državljanstvom države članice EU takođe ne moraju da se prijave pod uslovom da putuju sa pasošem ili ličnom kartom te zemlje.

Članovima posade na brodovima i avionima za neke zemlje EU biće potreban ETIAS obrazac, dok za druge neće. Pošto evropske zemlje koje zahtevaju ETIAS imaju različite zahteve za članove vazdušne i pomorske posade, pre nego što otputujete, uvek proverite koji zahtevi se odnose na vas.

Postoje izuzeci za plaćanje takse od sedam evra. Ako, na primer, dete putuje u zemlju u kojoj živi njegov roditelj koji je državljanin EU ili je član šengenskog sistema, neće morati da plati sedam evra, ali ako želi da putuje u drugu zemlju, moraće da popuni novi ETIAS obrazac i uplati pomenuti iznos. Isto važi i za supružnike ili registrovane partnere.

Šengen Evropa Foto:Tanjug/AP Photo

Kome još neće trebati odobrenje

Takođe vam neće trebati ETIAS odobrenje za putovanje ako ste:

Državljanin Andore, San Marina, Monaka, Vatikana ili Irske.

Izbeglica, lice bez državljanstva ili lice koje nema državljanstvo nijedne zemlje, a vi živite u bilo kojoj od evropskih zemalja koje zahtevaju ETIAS i imate putnu ispravu izdatu od te zemlje.

Imalac boravišne dozvole ili boravišne karte izdate od strane bilo koje evropske zemlje koja zahteva ETIAS.

Državljanin bilo koje od ovih zemalja kome je potrebna viza za putovanje u bilo koju od evropskih zemalja. Ipak, u određenim slučajevima, državljani zemalja koja se nalaze na datom linku mogu biti izuzeti od obaveze posedovanja vize. U tim slučajevima će vam možda trebati ETIAS odobrenje za putovanje.

Pročitajte još:

Državljani Ujedinjenog Kraljevstva i članovi njihovih porodica koji su korisnici Sporazuma o povlačenju izuzeti su od ETIAS-a: oni mogu boraviti na teritoriji svoje zemlje domaćina EU i putovati u druge evropske zemlje koje zahtevaju ETIAS sve dok poseduju dokumente koji dokazuju njihov status.

Nosilac jednoobrazne vize, ili nosilac nacionalne vize za dugotrajan boravak.

Pripadnik oružanih snaga koji putuje po poslovima NATO-a ili Partnerstva za mir, koji ima identifikacioni i individualni ili kolektivni nalog za kretanje predviđen Sporazumom između strana u Severnoatlantskom ugovoru o statusu njihovih snaga.

Premešten unutar kompanije, student ili istraživač koji ostvaruje pravo na mobilnost.

Nova pravila za ulazak u EU

Evropska Komisija je još u 2008. godini naglasila da postoji potreba za uspostavljanjem sistema ulaska/izlaska (EES) sa kojim će se registrovati, elektronski, vreme i mesto ulaska i izlaska državljana trećih zemalja kojima je dozvoljen kratkotrajni boravak u državi EU i izračunavati trajanje njihovog dozvoljenog boravka.

EES je uspostavljen u novembru 2017. godine, ali njegova primena je više puta odlagana.

Podsećamo da će uvođenjem novog sistema ostati skeniranje putnih isprava, ali će prestati pečatiranje pasoša na graničnom prelazu, a takođe će se uzimati otisci prstiju i slikati na svakom graničnom prelazu, pri ulasku u unutrašnjost EU.

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije će zahtevati od građana oko 60 zemalja da popune poseban formular putem interneta ili mobilne aplikacije pre putovanja.

Šengenska zona Foto:EPA/GYORGY VARGA

Prilikom popunjavanja prijave putnik će unositi lične podatke i detalje putne isprave. On će takođe morati da unese podatke o obrazovanju i trenutnom zaposlenju, kao i detalje o planiranom putovanju i boravku u zemlji EU.

Novi pasoš će zahtevati novu prijavu. Takođe će se tražiti detalji o svim krivičnim presudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, kao i informacije o tome da li je osoba deportovana iz bilo koje zemlje.

U slučaju porodičnog putovanja svaki član će morati posebno da se prijavi za ETIAS, a sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica. Od putnika se mogu tražiti i potvrda o rezervaciji hotela i potvrda o zaposlenju, a takođe može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira da putuje.

ETIAS dozvola važiće tri godine ili do zamene putne isprave kojom se neko prijavio, i pritom ne znači da ako imate odobrenje da možete ostati duže od 90 dana ili raditi u zemlji.

Dobijanje dozvole od ETIAS-a ne znači da se putniku automatski odobrava ulazak u zemlju EU, a više o tome kada mogu da vas odbiju za ulazak u EU, uprkos dobijenom sertifikatu, pročitajte ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare