Prof. dr Jelena Drulović foto uns.org.rs

Nakon očekivane smene prof. dr Milike Ašanina sa funkcije direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na njegovo mesto Vlada Srbije imenovala je danas prof. dr Jelenu Drulović, specijalistkinju neurologije, koja je poznata kao veliki stručnjak za lečenje multiple skleroze, ali je znamo i po srčanim nastupima na mitinzima Srpske napredne stranke.

Dugogodišnjem v. d. direktoru UKC Srbije, prof. dr Miliki Ašaninu, pretila je smena od kako je, prema rečima zaposlenih u najvećoj bolnici u zemlji, ministar Zlatibor Lončar „osvojio“ i treći mandat.

Kako saznajemo, dvojica kolega nisu u najboljim odnosima, a i prof. dr Ašaninu se bliži 65. rođendan u novembru, pa samim tim i uslov za penziju. Posle devet godina, Vlada Srbije razrešila ga je dužnosti v. d. direktora UKC Srbije.

dr Milika Ašanin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odmah po njegovoj smeni doktorka Drulović je sa mesta načelnice Odeljenja za multiplu sklerozu i druge demijelinizacione bolesti CNS-a, unapređena i imenovana za novu direktorku UKC Srbije.

„Jako sam ponosna na to što ću voditi Klinički centar u Beogradu. Za sada ne bih više komentarisala, biće vremena“, kaže za Nova.rs prof. dr Drulović.

Miting SNS

Za doktorku Drulović šira javnost saznala je u novembru 2023 godine, nakon što je otvorila veliki miting Srpske napredne stranke u Užicu, kada je u govoru više puta pohvalila rad države, odnosno zdravstvenih vlasti, pre svega po pitanju brige za pacijente.

Ona je tada pred okupljenima izjavila da je srećna što živi u Srbiji i posebno je isticala pozitivne promene u zdravstvu.

„Lečimo značajno veći broj pacijenata i to svim inovativnim lekovima koji su dostupni u svetu. Država je shvatila da je potrebno poboljšati uslove u bolnicama“, rekla je tada.

Pročitajte još:

Takođe je dodala da su magnetne rezonance te koje omogućavaju da dijagnoza bude postavljena što ranije i tom prilikom pohvalila je i nabavljanje sve većeg broja mamografa.

Nakon brojnih pozitivnih kritika upućenih zdravstvenim vlastima, a sve ispred SNS publike, ne čudi unapređenje poznate doktorke, čije ime je iznenađenje, jer u brojnim spekulacijama za novog direktora UKC Srbije, do sada nije pominjano.

Urgentni klinički centar Foto:TANJUG/ TANJUG VIDEO

Takođe, doktorka Drulović bila je na spisku više od 2.000 javnih ličnosti, koje su prošle godine potpisale podršku listi “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”.

Doktorka za MS

Naime, prof. dr Jelena Drulović poznata je i kao jedna od najboljih doktorki za lečenje multiple skleroze (MS) na ovim prostorima, a ona je i redovna profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom duge karijere uporna je bila u borbi za lečenje obolelih od MS. Tako se, uz pomoć udruženja pacijenata, izborila za unapređenu terapiju za MS u Srbiji i uvođenje inovativnih lekova koji su u skladu sa međunarodnim standardima.

dr jelena drulović
Foto: Youtube / Društvo za multiplu sklerozu Srbije

Na predstavljanju Bele knjige o MS prošle godine, dr Drulović govorila je o tome da je primena lekova ključna u očuvanju moždanog tkiva kod obolelog pacijenta, ali i primena odgovarajućih životnih navika.

I ponovo je pohvalila saradnju sa državom, Ministarstvom zdravlja i RFZO.

Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

„Imajući to u vidu mi smo zajedno i uz veliku podršku države, Ministarstva zdravlja i RFZO, poslednjih godina omogućili da se leči značajno veći broj pacijenata. Takođe, omogućeno je da se pojedini lekovi, odnosno injekcione terapije ne započinju da se primenjuju, preuzimaju i prati njihova efektivnost i bezbednost, više samo u Klinikama za neurologiju Univerzitetskih centara, nego da se približe pacijentima i primenjuju u brojnim regionalnim bolnicama/zdravstvenim centrima“, rekla je tada prof. dr Drulović.

Bela knjiga o multiploj sklerozi prikazuje kakav tretman imaju oboleli od ove bolesti u Srbiji i nudi rešenja za prevazilaženje problema.

***

BONUS VIDEO: Poslednji miting SNS-a u kampanji za lokalne izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare