Ilustracija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U februaru smo praznovali Sretenje, skijali se i pravili žurke na Kopaoniku i Zlatiboru. To nas je koštalo, pa smo se borili sa novim talasom korone i više od 7.000 zaraženih dnevno. Pritisak lagano opada, bolnice su sve praznije, kako da tokom predstojećih praznika ne dozvolimo novi pik i sprečimo sve već poznate scenarije koji nas, kada je epidemija u pitanju, vraćaju unazad i sprečavaju da ponovo normalno živimo. Praznici jesu dani za opuštanje i uživanje, ali korona, ipak, zahteva oprez.

Epicentar zaraze, tokom praznika i zimskog odmora u februaru, bili su Zlatibor i Kopaonik. Svi turistički kapaciteti bili su krcati, uz desetine hiljada turista.

Stizale su nam fotografije redova na ski stazama, slušali smo o korona žurkama koje se dešavaju u prepunim ugostiteljskim objektima. Po svemu sudeći, ništa od mera se nije poštovalo i to je stiglo na naplatu.

Za Sretenje, sredinom februara, se nakupilo četiri neradna dana, praznici su se spojili sa vikendom. Odmah nakon toga iz škola su počele da stižu vesti o sve više bolesnih đaka i nastavnika – zaraza se širila posle skijanja i obilaska familije tih prazničih dana.

U isčekivanju prvomajskih i uskršnjih praznika i višednevnog nedrada i lekari se pribojavaju da nam se ne ponovi sličan scenario. Kako bi se to izbeglo, Krizni štab je odlučio da sve postojeće mere ostanu na snazi i tokom praznika – rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom prostoru još nije dozvoljen, čeka se 8. maj.

„Neophodno je da poštujemo sve mere, nema drugog izlaza. Iskoristimo lepo vreme da se prošetamo pored reke, da se provedemo u parku i nadišemo čistog vazduha, ali treba da nosimo masku ako smo blizu jedni drugih“, poručio je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Nakon zasedanja Kriznog štaba, on je upozorio da će kontrola tokom prazničnih dana biti rigorozna.

„Kontrola će tokom praznika biti izuzetno pojačana i rigorozna što se tiče poštovanja mera. Bašte mogu da rade, ali ne bi smele da budu prepune. Pet ljudi može da sedi za jednim stolom. Moraju se poštovati fizička distanca i nošenje maske ako je neophodno zbog blizine“, apeluje doktor Tiodorović.

Potencijalne opasnosti

Još uvek svi imamo traume od prošlogodišnjeg zaključavanja i praznika u karantinu. Znamo da vam je beg od korona realnosti i stega naophodan. Ipak, da vam odmor i uživanje ne bi preseli, izbegavajte masovna okupljanja. Ukoliko baš uletite u neku gužvu, stavite masku. Nije toliko teško.

Stižu nam vesti o tome da će Kopaonik i Zlatibor i tokom predstojećih praznika biti puni. Ove planine su dovoljno široke i prostrane – izbegavajte  gužve, žurke u zatvorenom prostoru i slična iskušenja.

Zlatiborska gondola: Gorska služba izvela vežbu evakuacije
Gorska služba izvela vežbu evakuacije sa Gondola Foto:Gold Gondola

Prvomajski uranak, roštilj u prirodi, porodična okupljanja, uskršnja trpeza, odlazak u crkvu – sve je to deo praznične atmosfere, ali uz oprez – distanca može da spreči zaražavanje.

Za praznike i predstojeći vikend najavljuju se topli dani. Epidemiog Zoran Radovanović ranije nam je objasnio kako da se ponašamo na otvorenom, kako da ne ugrozimo sebe i druge.

„Ako se poštuje rastojanje, onda čovek može komotnije da se ponaša. Nije dobro ako se zgusne, ako je gomila za istim stolom, ako je glava do glave. Ona mera koja još uvek važi je da za istim stolom ne sme da bude više od pet osoba zajedno. Ako postoji razmak, a dobro je da postoji više od metar, tu je situacija bezbednija. I ako sedimo sa bliskim ljuima, sa kojima se inače družeimo i viđamo, onda možemo opuštenije i bez maske. Kada se smenjuju za stolom i kad jedni drugima dišu u lice, to nije razumno“, zaključuje Radovanović.

Vakcinacija ohrabruje i ona bi mogla da spreči sva ona loša iskustva i greške nekih prethodnih praznovanja. Nadležni najavljuju da će se vakcinacija i revakcinacija obavljati i tokom praznika, ali u nešto sporijem tempu. Ukoliko ste u mogučnosti iskoristite priliku. Praznici su dani koje posvećujemo porodici i prijateljima, brinemo o njima, a vakcinacija je svakako pokazatelj toga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar