Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da su trenutni epidemiološki podaci ohrabrujući jer je manji broj prijema pacijenata u bolnice, a veći broj otpusta, ali da je još uvek oko 5.000 hospitalizovanih i oko 160 na respiratorima. On je najavio i se za predstojeće praznike očekuje nastavak vakcinacije, ali i stroža kontrola sprovođenja mera zaštite.

„Čim čujemo ohrabrujuće vesti, koje nisu dovoljne da budemo opustimo, mi se opustimo i onda plaćamo cenu“, rekao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Đerlek je naveo da će proces imunizacije na koronavirus biti nastavljen tokom predstojećih praznika, da će eUprava slati pozive, ali i da će građani na nekim mestima moći da se vakcinišu bez ranijeg poziva.

„Cilj je i da tokom praznika odradimo što veći broj vakcinacija. Mi ćemo tokom dana izaći sa imenima gradova gde može da se vakciniše, pet dana je mnogo da stanemo sa vakcinacijom“, kazao je on.

Dodao je da je do sada u Srbiji prvu dozu vakcine dobilo 2.005.000 ljudi, da je najviše imunizovanih u Beogradu, Nišu i Užicu, a najmanje u Tutinu, Novom Pazaru i Lajkovcu.

Đerlek je rekao da će 15. maja početi kampanja promocije vakcinacije medju mladima i ocenio da su društvene mreže „načinile veliko zlo“ i uticali na njih da se ne vakcinišu.

Kazao je da je u Beogradu vakcinisano oko 6.000 studenata, a u Nišu 1.500.

Govoreći o predstojećim uskršnjim i prvomajskim praznicima, Đerlek je najavio da će biti sprovođena oštrija kontrola sprovođenja mera na otvorenom, na izletištima, u ugostiteljskim objektima, gradskom prevozu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare