Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da su kovid propusnice "na stolu", da se o njima razgovara, kao i da se čeka finalna odluka. Članovi Kriznog štaba ovakve i slične izjave daju već više od dve nedelje. A oni koji su prešli sa reči na dela jesu nadležni na Medicinskom fakultetu - oni su doneli odluku da u novoj školskoj godini, dakle od 1. oktobra, uvedu posebne uslove za prisustvovanje nastavi i drugim aktivnostima na fakultetu. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je krajnje vreme za tu meru.

Kako je za N1 ispričao novi dekan Medinskog fakulteta Lazar Davidović, odluku je donelo najstručnije telo tog fakulteta – Nastavno-naučno veće, a inicirana je sugestijama Senata UB.

Podsećajući da je stručna, praktična nastava bila uskraćena studentima tokom prošle godine, naveo je da je sada jedna od namera bila da se studenti maksimalno obezbede i da se minimalizuje mogućnost zaraze, kako bi pratili nastavu.

Teoretska nastava će se odvijati onlajn kao i do sada, a praktična, kaže, podrazumeva da studenti i oni koji nastavu realizuju moraju da ispune određene kriterijume – „da u momentu izvođenja nastave nemaju ni jedan znak akutne respiratorne infekcije niti povišenu temperaturu, da nose maske i da budu kompletno revakcinisani, što je novina u odnosu na prošlu godinu, ili umesto toga da dokažu da su preležali kovid-19 infekciju ili da poseduju IgG antitela, pri čemu se to mora raditi u nekoj referentnoj laboratoriji ili da poseduju negativan bilo antigeni i PCR test koji ne sme biti stariji od sedam dana na izvođenju nastave u predkliničkim predmetima, a na kliničkim – ne stariji od tri dana“.

Kako je rekao, trude se da proces digitalizuju, ali će u određenim situacijama biti potrebe za direktnim uvidom u dokumente. Podsećajući da se nastava održava u klinikama i institutima, rekao je da će tamo nastavnik proveravati dokumente.

Upitan o tome kako je donesena odluka, dekan kaže da je Zajednica fakulteta medicinskih nauka Srbije održala onlajn sednicu na kojoj je doneta jedinstvena odluka o tome, a da je Medicinski fakultet UB prvi koji je počeo da odluku sprovodi u delo. Navodi da su o odluci obavestili Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, kao i Krizni štab, a da nisu dobili od tih institucija nikakav negativan odgovor. Dekan je preneo i da ministar zdravlja tu odluku lično podržava.

Upitan da li očekuje tužbe zbog takvog poteza, jer je jedan pokret (Živim za Srbiju) to već najavio, dekan kaže da ne isključuje takvu mogućnost, ali da će se time će baviti pravna služba fakulteta. Dodao je da, pri tome, očekuje i pomoć Univerziteta i dva ministarstva (zdravlja i prosvete).

Beograđani podeljenih mišljenja o kovid propusnicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar