Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Među nama, Medju nama
Foto: NOVA S

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu reagovao je danas povodom Peticije protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv kovida-19 u Srbiji, poručujući da se ta obrazovna ustanova uvek zalagala za sveobuhvatnu primenu imunizacije kao civilizacijskog dostignuća u medicini.

Dekan Nebojša Lalić navodi u saopštenju da su zaposleni na Medicinskom fakultetu bili izuzetno neprijatno iznenađeni kada su primili informaciju o postojanju Peticije, koja, ističe, sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji.

Kako je poručeno, tvrdnje nisu iznesene na stučnim skupovima već su predstavljene javnosti na način koji može naneti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji dece, nego i njenom potrebnom ubrzanju.

U saopštenju se navodi da su brojni nastavnici i saradnici Fakulteta uzeli učešća, kako u definisanju terapijskih i preventivnih pristupa, tako i u njihovoj primeni.

Međutim, ukazuje se da je nedopustivo što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora sa tog fakulteta, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju i od čijeg se postupka, dodaje se, Fakultet energično ograđuje.

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju apsolutno protiv peticije

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, članovi Кatedre za mikrobiologiju i Кatedre za imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštili su da apsolutno ne podržavaju stavove iznete u peticiji „Stop diskriminaciji i prinudi oko Кovid 19 vakcinacije za decu“.

Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju poručili su da snažno podržavaju vakcinaciju protiv COVID-19 svih starosnih i drugih grupa za koje su vakcine odobrene, jer je to, kako ističu, jedini način za efikasno i dugoročno rešavanje pandemije.

„Vakcine čija upotreba je odobrena su bezbedne i korist od njihove primene daleko premašuje bilo koji mogući rizik“, ističe se u saopštenju iza koga je potpisom stalo 24 od 25 članova Katedre za mikrobiologiju i svi članovi Katedre za imunologiju.

Peticiju je, podsećaju, pokrenula grupa lekara, od kojih su neki profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu, uključujući i jednog redovnog profesora na predmetu Mikrobiologija.

„U tekstu peticije iznet je niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji. Sa potpunim ubeđenjem i čiste savesti, mi tvrdimo da je jedina nesumnjivo tačna tvrdnja u tekstu peticije ona koja se odnosi na ‘lažno predstavljanje medicinskih istina’ i ‘širenje pseudonauke’, a tekst ove peticije je pravi primer i jednog i drugog“, poručuju u saopštenju.

Кao nastavnici i saradnici najvećeg medicinskog fakulteta u zemlji, smatraju da treba da se zapitaju kako i zašto se bilo ko sa medicinskim obrazovanjem odluči da podrži ovakvu inicijativu.

„Dužnost nam je da kažemo da ovakav pseudonaučni i pseudokritični pristup značaju, dijagnostici i prevenciji oboljenja COVID-19 nanosi stvarnu i ozbiljnu štetu zdravlju svih nas“, poručili su nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa kovidom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar