Janković: Sistem može da izdrži ako ne bude porasta obolelih

Društvo 06. jul. 202020:58
Podeli:
Foto:N1

Ukoliko je u Srbiji dostignut takozvani "plato " zaražavanja i ne bude velikog skoka broja obolelih, zdravstveni sistem će moći da izdrži borbu sa koronavirusom, izjavio je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

On je rekao da su brojevi zaraženih koronavirusom u Srbiji u blagom padu i da bi on te dnevne oscilacije pre nazvao stagnacijom.

Janković je za Radio-televiziju Srbije rekao da je više pacijenata na respiratoru, ali da je to očekivano jer se bolest razvija.

„Klinička slika se razvija tokom određenog vremena, tako da kriva broja pacijenata na respiratoru uvek malo kasni u odnosu na broj novobolelih“, dodao je Janković

Na pitanje koliko testiranje daje realnu sliku, on je naveo da se sigurno ne može očekivati da se testiranjem otkriju baš sve zaražene osobe.

„Ne možemo očekivati da otkrijemo sve zaražene, ali nam testiranje može dati podatke o kretanju epidemije“, rekao je
Janković i dodao da sistem može da izdrži ako ne bude porasta.

Dodao je i da će, ako se porast broja zaraženih nastavi, rezervni kapaciteti morati da se stave u dejstvo.

Kada je reč o promeni težine kliničke slike, Janković je naveo da je uvek u grupama koje nisu rizične postojao jedan procenat osoba koje razviju težu kliniku sliku i da se zbog toga kaže da niko nije potpuno bezbedan.

„Nije se ništa promenilo. Kod dece i dalje je teža klinička slika ekstremno retka, kao i kod mladih zdravih osoba, a kod rizičnih grupa pre svega starijih osoba i osoba sa hroničnim oboljenjima i sa poremećajem imunskog sistema, naravno da je rizik najveći“, rekao je Janković.

Kada govorimo o faktorima rizika, dodao je on, mi govorimo zapravo o statistici, a pojedinac može uvek da prođe bolje ili lošije u zavisnosti od nekih individualnih predispozicija i zato niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan.

 

Komentari

Vaš komentar