Ivanka Popović Foto:Goran Sradanov/Nova.rs

"Sigurno je da je bilo vanakademskog uticaja", tako rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović komentariše odluku Saveta Univerziteta da ne bude i u drugom mandatu izabrana za tu funkciju. U razgovoru za Nova.rs, ona ističe da je odluka formalno doneta u skladu sa svim propisima. Ipak, desio se i presedan - naša sagovornica je dobila podršku Senata, ali Savet Univerziteta to nije podržao.

„Uobičajeno je bilo da se poštuje volja akademske zajednice, a njenu volju prvenstveno predstavlja Senat“, objašnjava Popović. Upravo je Senat Univerziteta njenu kandidaturu podržao sa deset glasova razlike u odnosu na protivkandidata, ali to nije bilo dovoljno i za konačno imenovanje.

Za novog rektora, podrškom Saveta Univerziteta, koji u svom sastavu ima i 12 članova koje delegira država, izbabran je Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta.

„Proceduralno je sve bilo u redu i tu nema nikakvih nedoumica. Ono gde može da bude nedoumica je da li su neki drugi interesi, osim akademskih, bili uključeni u ovaj proces. O tome se može spekulisati, ali nisam sigurna koliko je dobro za Univerzitet da mi to činimo“, rekla je Popović.

Ipak, ona budućem rektoru čestita na izbornoj pobedi i od njega očekuje da Univerzitet vodi sa ljubavlju i dostojanstvom.

Rektorka, čiji mandat zvanično ističe 1. oktobra, objašnjava nam i razliku između Senata (tela koje ju je podržalo) i Saveta (tela koje je odabralo drugog kandidata za rektora).

„Senat čine dekani 31 fakulteta, predstavnici pet od 11 instituta Univerziteta u Beogradu. Tu su i predstavnici veća grupacija na Univerzitetu. U Senatu su i predstavnici studenata. To je 46 članova.  Savet je navjiši organ Univerziteta, on ima 41 člana i čini ga 23 predstavnika Univerziteta, 12 predstavnika koje delegira država i šest predstavnika studenata“, navodi Popović.

Ona dodaje da joj nije poznat drugi slučaj da je Savet prenebregao odluku Senata.

Na pitanje da li se nakon svega što je pratilo izbor novog rektora pribojava za autonomiju Univerziteta, ona odgovara da instituciju ne može da brani pojedinac, niti je to uloga bilo kog pojedinca.

„Autonomija univerziteta se brani kolektivno, jednakim angožavnjem svih članova akademske zajednice. Isključivo od akademske zajednice zavisi kako će biti branjena autonomija i dostojanstvo Univerziteta. Od drugih zavisi da li će ta autonomija biti negde omeđena. Autonomija, kao i sva ostala stečena prava i vrednost nije nešto što je trajno, nego se mora negovati, čuvati i braniti. Potrebno je svakodnevno angažovanje svih nas da se očuva atonomija Univerziteta“, smatra rektorka.

Ivanka Popović Foto:Goran Sradanov/Nova.rs

Poručuje i da su građani ove zemje  istovremeno i kreatori plitike ove zemlje.

„Mi smo svi dužni da čuvamo sve institucije našeg sistema i ako volimo i poštujemo našu zemlju, jedini način kako možemo da je održimo je da se ponašamo kao odgovorni građani, ne očekujući da će neko drugi rešavati ono što je naš problem. Lokalno delovanje u svakoj zajednici, u svakoj instituciji je neohodno da bi ova zemlja napredovala. Mislim da je važno da Univerzitet u Beogradu u tom smislu bude primer dobre prakse i zato je potrebno da imamo veće angažovanje akademske zajednice po tom pitanju“, kaže Popović.

Napominje i da su „institucije onoliko dobre, koliko se mi založimo da one budu dobre“.

Ne žali ni zbog jedne odluke koju je donela tokom svog mandata.

„Neka izjašnjavanja o Pravoslavno – bogoslovskom fakultetu mogli smo da uradimo efikasnije. Okolnosti nam nisu išle na ruku“, priznaje rektorka.

Na pitanje da li ceo slučaj sa Pravoslavno-bogoslovskim fakultetom može imati  veze i sa izborom novog rektora i da li su to ti interesi koji se pominju, ona kratko odgovara da to nije isključeno.

Poručuje da je tokom mandata ona učinila sve što je mogla u saradnji sa svojim timom i svim organima Univerziteta.

„U potpunosti su poštovane procedure definisane na Univerzitetu u Beogradu. Nije došlo ni do kakve centralizacijue rada Univerzita. Važno je da u funkcionisanju Univerziteta sve bude transparentno, da Univerzitet bude primer svojim postupanjima, i da se ne stiče utisak da Univerzitet nije sposoban da se bavi nekim komplikovanijim situacijama u kojima se nalazi, nego da je apsolutno u stanju da te situacijue prevaziđe. Univerzitet u Beogradu predstavlja najstručniji deo srpske javnosti i ako mi nismo u stanju da razrešimo određene izazove koji postoje, ne znam ko bi drugi bio pozvaniji da ih rešava“, kaže Popović.

Njen mandat će, između ostalog, ostati upamćen i po tome što je Univerzitet praktično potvrdio da je doktorat aktuelnog ministra finansija Siniše Malog plagijat.

„Broj sumnjivih dokumenata je sada sveden na minimum, zato što je porasla svest o tome šta znači akademska čestitost, šta je prihvatljivo, a šta nije prihvatljivo. Na kraju krajeva i svi članovi akademske zajednice su razumeli da neke stvari moraju da se poštuju u cilju očuvanja ugleda Univerziteta u Beogradu“, smatra naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare