Vladan Đokić Foto:printscreen/Ministarstvo RZS

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić, a sada novoizabrani rektor Beogradskog univerziteta, svojom kandidaturom iznenadio je mnoge. Javnu podršku mu je dao bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, zbog čega ga je deo javnosti i univerzitetske zajednice doveo u vezu sa aktuelnom vlašću. Osim toga Đokić je član Skupštine FK Crvena zvezda a bio je i deo radne grupe koja je dala zeleno svetlo za početak gradnje Beograda na vodi.

Vladan Đokić je, kako se navodi u njegovoj biografiji, redovni profesor na Departmanu za urbanizam Arhitektonskog fakulteta. Osamnaest godina je u upravi fakulteta, u tri mandata kao prorektor, dok mu je ovo treći mandat na poziciji dekana.

Zanimljiv detalj je podatak da je krajem 2018. godine izabran za člana Skupštine FK Crvena Zvezda ispred Beogradskog univerziteta. I ta funkcija nije bila samo na papiru već je aktivno učestvovao u nekim projektima poput rekonstrukcije stadiona Rajko Mitić – kao član žirija na međunarodnom konkursu.

U Zvezdi su sada u toku izbori, a Đokić je i sada kandidat za člana Skupštine. I tu nije kraj njegovom angažovanju van fakulteta.

Četiri godine pre ulaska u Skupštinu FK Crvena zvezda imenovan je za člana radne grupe  za stručnu kontrolu Nacrta prostornog plana područja posebne namene uređenja priobalja grada Beograda za projekat Beograd na vodi.

Kako je pisao BIRN on ipak nije prisustvovao sednici na kojoj je odlučeno da “plan može da ide u dalju proceduru”, čime je omogućen početak izgradnje spornog kvarta na obali Save. Kao razlog navedena je „sprečenost“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Biografiji Đokića može se dodati i žalba profesorke Dragane Vasiljević Tomić koju je podnela protiv njega prošle godine za neetičko ponašanje Etičkom odboru Beogradskog univerziteta. Kako je naveo Birn ta žalba je odbijena u aprilu ove godine.

Inače, kako su pisali mediji, u kandidaturi dekana Arhitektonskog fakulteta za rektora Beogradskog univerziteta bilo je proceduralnih propusta, ali su oni rešeni.

Na sednici izbornog veća Arhitektonskog fakulteta 29. marta dekan Đokić je dobio podršku za kandidaturu od 60 kolega, dok je troje bilo protiv.

U biografiji novog rektora stoji da je nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988) magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu (1991) i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998).

Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare