Ivanka Popović / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Senat Univerziteta u Beogradu danas je izabrao dva kandidata za novog rektora, aktuelnu rektorku Ivanku Popović, koja je dobila 27 glasova i dekana Arhitektnostkog fakulteta, Vladana Đokića, koji je osvojio 17 glasova podrške. Komentarišući podršku koju je dobila na sednici Senata, Popović je za Nova.rs istakla da je zadovoljna ishodom glasanja, napominjući da je važno da Univerzitet zadrži svoju autonomiju.

Novi mandat rektora zvanično bi trebalo da počne 01. oktobra, a do tada je ostalo da se na sednici Saveta donese konačna odluka o tome ko će voditi najznačajniju obrazovnu instituciju u zemlji u narednom periodu.

„Ja sam vrlo zadovljna ishodom glasanja i zahvaljujem se kolegama koje su mi pružile podršku, jer to znači da smo moj tim i ja dobro radili u prethodnom periodu. Što se tiče očekivanja, 25. maja je sednica Saveta na kojem se bira rektor Univerzitata u Beogradu i ja očekujem da će se tad podržati većinska volja Senata”, kazala je Popović za Nova.rs.

Pročitajte još....

Ona je ponovila stav da institucija koju vodi mora samostalo da rešava izazove koji su pred njom, jer je to, kako kaže, njena suština.

“Ja to govorim od početka svog mandata za sve situacije u kojima se našao Univerzitet u Beogradu – da je najvažnija stvar da institucija sama i samostalno rešava svoje izazove i stojim iza toga da je to i dalje najvažnija stvar.  To je nešto što čini suštinu BU kao autonomne ustanove”, rekla je Popović, dodajući da ne želi za sad da govori o tome da li je bilo mešanja sa strane u izborni proces na Univerzitetu. 

“Mislim da nije primereno govoriti o tome dok traje izborni postupak. Sačekajmo da se završe izbori i onda da eventualno razgovaramo”, poručila je rektorka Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar