Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Beogradski univerzitet dobio je novog rektora, uz neobične okolnosti i presedan. Savet nije ispoštovao prethodnu odluku Senata, prema kojoj je bivša rektorka Ivanka Popović imala podršku, ali je, ipak, pobedio dekan arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić. Sada već bivša rektorka Beogradskog univerziteta prof. dr Ivanka Popović rekla je večeras da su izbori za novog rektora bili formalno fer, ali da su postojali "partikularni interesi" prilikom glasanja.  

Izbori su formalno bili fer, ali je neobično da Savet nije ispoštovao odluku Senata, to se do sada nije dešavalo. Na Savetu je došlo do preokrata. Važno je reći da sam se uvek zalagala da se Univerzitet sam bavi svojim stvarima, želim da verujem da je tako i bilo, ali je činjenica da su postojali partikularni interesi u vezi sa mojim prethodnim radom“, rekla je Popović.

Univerzitet je dobio i nove prorektore – izabrani su dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić, te Zorica Vujić i Dejan Filipović. Svi oni deo su tima novog rektora Đokić.

Na spisku nema još uvek aktuelnog prorektora za nastavu Petra Bulata. U razgovoru za Nova.rs i on primećuje neobičnost  kada je reč o juče obavljenim izborima za upravu i u činjenici da se stavovi Senata i Saveta nisu poklopili.  

„Napravljen je jedan presedan, a ostalo je da vidimo da li je on dobar ili nije. Ja se nadam i želeo bih da Univerzitet u Beogradu nastavi putem kojim ide proteklih godina i nadam se da će kolege nastaviti u tom pravcu. Ne pripadam onima koji bi sada nešto osporavali, niko nije imao primedbi na glasanje. Kada učestvujete u jednom takvom takmičenju mora čovek i da bude spreman da ne pobedi uvek“, konstatuje Bulat.    

Mandat rektorke Popović ćemo pamtiti po insistiranju na očuvanju autonomije univerzitetata, po tome što je univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku potvrdio da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat. Neposredno pre takve odluke, rektorka je našla zajednički jezik sa studentima koji su u septembru 2019. blokirali Rektorat, upravo tražeći da se rasvetle sve činjenice u vezi sa spornim ministarskim doktoratom.

Foto: print screen NovaS

„Siguran sam da to rektorki nije pomoglo“, kaže profesor Bulat.  Ipak, smatra da je prerano donositi zaključke  o tome da li je autonomija Univerziteta ugrožena.

„Mnogo je rano za tumačenja. Čuo sam i stavove kolega koji su zabrinuti. Rano je reći da li razlozi za zabrinutost postoje ili ne postoje. Od oktobra rektor i prorektori stupaju na dužnost i videćemo u kom pravcu će ići njihove aktivnsoti. Neke od njih poznajem i nadam se da će oni nastaviti tim putem razvoja autonomije Univerziteta“, zaključuje profesor Bulat. 

Sa druge strane, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković smatra da je presedan prilikom jučerašnje odluke Saveta da ne podrži prethodnu odluku Senata zapravo dokaz da država želi da upravlja Univerzitetom. 

„Ova vlast je dobro naučila iz Šešeljevog zakona iz 1998. godine šta joj je činiti. Ovo je udar na autonomiju. Činjenica je da je volja ljudi na Univerzitetu bila drugačija, a da su predstavnici valsti, uz pritiske na još neke članove Saveta uspeli da obrnu odluku. To je dobar pokazatelj onoga što se sprema Univerzitetu. Napravljen je temelj za totalni gubitak autonomije i drugačije kadriranje na samom Univerzitetu“, smatra Stojković koja nema dilemu da je novoizabrani rektor kandidat vlasti.

Biljana Stojković Foto: Nova S

Ona novom prvom čoveku Univerziteta, zamera to što se kao arhitekta nije oglasio povodom urbanističkih projekata u Beogradu, a pogotovo povodom izgradnje „Beograda na vodi“.   „Mi debelo možemo da se zapitamo zbog čega je to tako“, konstatuje Stojković, koja je i članica Skupštine slobodne Srbije.        

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare