Foto: Marica Živanović

Povodom najavljenih istraživanja litijuma i pratećih ruda na teritoriji opštine Rekovac, Grupa građana ‘’Neko brine za Levač’’ najavila je za 3. septembar protestni skup ‘’Odbranimo Rekovac’’, na kome će između ostalih govoriti eko aktivisti iz Loznice, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta ‘’Odbranimo reke Stare planine’’. Organizatori skupa, navode da je istraživanje litijuma na teritoriji Levča odobreno još 2017. godine, ali da su građani za to saznali tek u aprilu ove, te da su se odmah organizovali i alarmirali javnost kako bi sprečili dalja istraživanja.

Prema saznanjima organizatora protestnog skupa, istraživanja u Levču već su rađena na dve lokacije tokom 2020. godine, a novi istražni period od tri godine na površini od skoro 100 kvadratnih kilometara plodne pomoravske zemlje započet je u aprilu ove godine. Navode i da je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije rešenjem od 1. marta 2021. godine odobrilo firmi “Jadar Lithium“ d.o.o. iz Beograda geološka istraživanja na području sela Ursule u opštini Rekovac. Lokalna samouprava nije o tome obavestila stanovnike opštine, kao ni o prethodnim istraživanjima koja su prošle godine obavljena u levačkim selima Maleševo i Donja Sibnica.

Zbog zabrinutosti da će opština Rekovac doživeti sudbinu Jadra, Grupa građana ‘’Neko brine za Levač“ pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča koju je već potpisalo više od hiljadu meštana.

Na teritoriji opštine Rekovac, za litijumom je prošle godine tragala australijska kompanija ‘’Jadar risorsiz“, a u istražnim bušenjima otkriven je sastav litijuma i bora veoma sličan onom iz okoline Loznice.

Foto: Promo

Lokalni ekološki aktivisti, odmah su podigli glas protiv istraživanja na njihovoj zemlji i započeli kampanju za informisanje stanovništva o svim rizicima koje nose istraživanja i potencijalno otvaranje rudnika. Navode da je reč o izuzetno plodnoj zemlji na kojoj su povrtarstvo, vinogradarstvo i stočarstvo najvažnije privredne grane.
Na skupu koji će biti održan u petak 3. septembra u opštini Rekovac, govoriće dekan Šumarskog fakulteta prof.dr Ratko Ristić, agroekonomista prof.dr Miladin Ševarlić, geolog dr Miomir Komatina, eko aktivisti iz Loznice i Jagodine, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare