Ekološki ustanak ispred Skupštine
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ekološki protest "Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta", biće organizovan 11. septembra u Beogradu. Okupljanje će biti u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andrićevog Venca, a poziv upućuju ekološke organizacije i pojedinci okupljeni oko "Ekološkog ustanka".

Prvi „Ekološki ustanak“ održan je 10. aprila u Beogradu i tada je u odbranu vode, vazduha i zemlje stalo više od 10.000 grašana i aktivista iz svih krajeva Srbije.

Ekološki ustanak ispred Skupštine
Ekološki ustanak Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dok se Srbija davi u sopstvenim fekalijama i nestaje u otrovu svetskih rudarskih kompanija, narod u Gornjim Nedeljicama sprema se za odbranu svojih njiva i ognjišta. Pred nama je najveći neprijatelj ikada! Njegovo ime je Rio Tinto. Ovo više nije pitanje ni za struku ni za nauku. Ovo je pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti. Mi jednostavno više nemamo prava da ćutimo. MI više nemamo vremena. Ovo je poslednja prilika da sačuvamo ono što nam je jedino preostalo. To su naše reke, naše šume, naša zemlja i ljudi“, kaže za Nova.rs jedan od vođa pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

protest vračar
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je najavljeno, Ekološki “ustanak za opstanak” počinje svoj put u Nedeljicama, jer RIO TINTO je paradigma svega što nam se u ovom okupiranom društvu dešava, a potom će nastaviti sa skopovima širom Srbije da bi sve kulminiralo u Beogradu, 11-tog septembra na Andrićevom vencu, tamo gde se sve odluke, pa i one o životu i smrti, donose.

„U odbranu zdravlja ljudi, zdrave životne sredine i prava na život na svojoj zemlji nema i neće biti kompromisa, zato ustaju i struka i motika! Narod protiv RIO TINTA jer smo i protiv trovanja, gušenja, žeđi, zagađenja, izrabljivanja, raseljavanja stanovništva, MHE, kolonizovanja Srbije, toksične vlasti, mafije, nejednakosti…. građani će sami nastaviti niz“, navode ekološki aktivisti.

Oni upućuju i pozov svim ekološkim i stručnim organizacijama i hrabrim pojedincima, koji brane svoje ugrožene krajeve širom Srbije, na zajednički ustanak u odbranu sopstvene budućnosti.

„Na delu je ultimativna veleizdaja. U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji. Ljudi i prirodna bogatstva su postali plen profitera i korumpirane vlasti. Zato pozivamo sve građane da stanu u dobranu naše vode, našeg vazduha, naše zemlje i na kraju, samog života, nas i generacija koje dolaze. Ustanimo svi“, navode ekološki aktivisti u pozivu.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare