Foto: NOVA S

Premijerka Ana Brnabić najavila nam je u utorak da će od naredne nedelje na onlajn nastavu najverovatnije preći i niži razredi osnovnih škola. Danas bi trebalo da se prelomi i da saznamo sudbinu ove odluke koja drastično utiče na život roditelja, ali i đaka.

Kome ostaviti decu na čuvanje, kako se organizovati – roditeljima je glava puna i prepuna takvih pitanja. Tenziju dodatno podiže neizvesnost i sičekivanje.Tu su i naznake da bi od takvih najava, ipak, moglo da se odustane.

U Ministarstvu prosvete za Nova.rs kažu da se danas očekuje odluka, a za to vreme, roditelji kao zapete puške pripremaju reorganizaciju svojih života.

Ipak, usred isčekivanja stiže i poruka iz Kriznog štaba. 

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da će najverovatnije od ponedeljka škole ostati otvorene za niže razrede, od prvog do četvrtog razreda. Viši razredi osnovne škole i srednjoškolci nastavljaju da prate nastavu onlajn i naredne nedelje.

Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On je za Tanjug rekao da će pozvati sve poslodavce da ukoliko je moguće dozvole zaposlenima rad od kuće, kako bi bar jedan od roditelja mogao da bude sa decom.

„Uputićemo i poziv da deca ostanu kod kuće sa roditeljima, ukoliko je to moguće. Moraćemo da ostavimo da rade škole za niže razrede, tu nema diskusije. Ostali će nastaviti još sledeću nedelju onlajn”, rekao je Tiodorović.

Inače, medicinski deo Kriznog štaba danas ima konsultacije sa predstavnicima Vlade, nakon čega će se znati svi detalji o daljem radu škola.

Tiodorović navodi da lokalni krizni štabovi imaju mogućnost da u sredinama gde broj zaraženih eksponencijalno raste predloži da sve škole pređu na onlajn nastavu. To će važiti u pojedinim lokalnim samoupravama, ne u celoj Srbiji.

Ko će da čuva decu?

Posebno osetljiva je činjenica što po važećim propisima i zakonima deca tog uzrasta (do 12 godina) ne bi smela da ostaju sama kod kuće, šta ako roditelji moraju na posao, šta ako nema baka i deka da ih pričuvaju?

Kada je u utorak premijerka najavila da bi i oni najmlađi đaci mogli da učionice zamene sobama, roditelji su ostali zatečeni.

Stevan, čiji sin pohađa prvi razred osnovne škole kaže da ga je današnja odluka ostavila zatečenim.

„Potpuno smo šokirani i ja i žena. Mislili smo da se stvar unormaljuje, dete nam je krenulo na treninge aikida, malo smo poleteli…a sad šok“, rekao je za Nova.rs Stevan, otac đaka prvaka.

S obzirom da sa tim može samo da se pomiri, kaže da će supruzi predložiti da sa sinom ode na Zlatibor, jer dete odatle može da prati onlajn nastavu.

„Ako već fizički ne mora da bude na času, neka bude makar na čistom vazduhu“, zaključuje.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Saša iz Beograda se pita šta da rade roditelji koji rade i nemaju pomoć sa strane.

„Šta da rade? Da ostave dete samo kod kuće?! Da li oni očekuju da dete od osam i po godina ima toliko svesti i disciplinu da četiri časa odgleda, a da ga niko ne kontroliše?“, pita u neverici.

Ovaj otac osnovca objašnjava da i je ranije, kada su on i supruga bili kod kuće, bilo problema da dete održi pažnju dok traju časovi.

„Ovako, u praksi očekujem da me posle posla sačeka zakrvavljenih očiju od igranja X boxa i bez urađenog domaćeg zadatka“, kaže rezignirano. Poručuje da razume potrebu da se epidemija stavi pod kontrolu, kao i oštrije mere koje se donose, ali da „na roditelje dece osnovaca koje niko nema da pričuva ovog puta niko nije mislio“. Naša sagovornica Sofija kaže da je nastava u poslednjih godinu dana bila “zaista tragična.

„Deca su sluđena, gradivo za ovaj vid nastave preobimno, a roditelji su preuzeli posao učitelja i nastavnika”, ocenjuje. Kaže da osim toga što mnogi roditelji nemaju nikog kome bi mogli da povere čuvanje dece u radno vreme, porodice koje imaju dvoje ili više dece, imaju problem i da obezbede računare.

Danima smo čekali na nove, oštrije mere Kriznog štaba. Sada čekamo i na zvaničnu odluku o tome da li će najmlađi đaci nastavu pohađati od kuće. Čekanje i treniranje živaca nam je omiljena sportska disciplina, da postoje takva takmičenja, bili bismo neprikosnoveni šampioni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare