Foto:Nemanja Jovanović

Danas isčekujemo odluku o tome hoće li i mlađi razredi osnovnih škola preći na nastavu od kuće. Danima, od kada je takva odluka najavljena, roditelji se hvataju za glavu. Danas bi trebalo da se prelomi i roditeljima saopšti šta ih čeka od ponedeljka Novinarka Tamara Skrozza sa nama je podelila svoj stav i sve ono što njoj i njenom detetu ta neizvesnost priređuje.

Piše: Tamara Skrozza

Vrlo je neodgovorno, nepošteno i neprofesionalno, gotovo je zločin, što se roditelji mlađih osnovaca drže u neizvesnosti u vezi s onlajn nastavom. To su deca koja po zakonu ne smeju da ostaju sama kod kuće, a nama, njihovim roditeljima, nije ostavljena mogućnost da se snađemo, da vidimo kome i kako da ih poverimo. Nadležni ponavljaju da su roditelji lišeni obaveze da idu na posao, ali nemamo svi iste poslove – kao i mnoge druge mame, ja svoj jednostavno ne mogu da radim od kuće, a ne mogu ni da uzmem „slobodne dane“ (toga u ozbiljnom i odgovornom novinarstvu nema).

Posebno je teška pozicija nas koji smo samostalni roditelji. U mojoj kući nema ni tatine plate, ni alimentacije, pa ni tate. Nema ni pomoći koju inače imam od svoje majke, jer je čuvam od zaraze. I pritom, daleko od toga da sam usamljen slučaj. Šta mi da radimo? Gde da se bunimo što nas tretiraju ovako? Za razliku od muzičara, fitnes instruktora i raznih drugih koji protestuju, samostalne ili rastavljene majke nemaju čak ni mogućnost da demonstriraju pred skupštinom, jer i bez toga ne znaju gde im je glava. Pritom, nije problem u poštovanju mera, već u činjenici da nam atakuju na i onako istanjene živce i nas i decu drže u neizvesnosti bez ikakve potrebe.

Ovde su najveće žrtve sama deca, koja ne znaju gde će sutra, kako će učiti, ko će biti s njima. Žive u paklu već godinu dana, sada se nadležni iživljavaju i nad njima?! Moje dete će već drugi rođendan proslaviti u karantinu, sama sa mnom. Rođendanski poklon sam joj kupila u utorak, pred zatvaranje prodavnica, kako bi bar to imala. Evo petak je, a ona se još nada da će slaviti i u školi. Nije to kraj sveta, nadoknadićemo, ali te se stvari „ređaju“ jedna na drugu i tako koncentrisane, sigurno će imati dalekosežne posledice – po nas, ali pre svega po decu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar